Beleid rond werkgelegenheid

Hoe helpt stad Antwerpen ondernemers matchen met (kwetsbare) werkzoekenden?

Een stroom aan talent

Al eeuwenlang is Antwerpen een economisch sterke en welvarende stad. Zin om als ondernemer mee je schouders te zetten onder dit succesverhaal? Doe een beroep op de stroom aan onontdekt talent dat Antwerpen rijk is. Zo help je werkzoekenden aan meer kansen en raken je vacatures sneller ingevuld. Als stad willen we je hier, samen met heel wat partners, graag bij helpen. Ontdek in dit artikel onze visie en onze werking. 

Het is een harde realiteit die jij als ondernemer wellicht ook al hebt vastgesteld: heel wat openstaande vacatures raken niet ingevuld, ook al zijn er minstens evenveel werklozen. Het is een verhaal van knelpuntberoepen, van keuzes die wel of niet gemaakt worden, van kansen die niet altijd gegrepen (kunnen) worden. Deze mismatch van vraag en aanbod noemen we de arbeidsmarktparadox. Deze tegenstelling zal zichzelf niet oplossen, daar moeten we actie voor ondernemen. En dat willen we samen met jou doen. 

Benieuwd naar hoe de Antwerpse arbeidsmarkt er momenteel uitziet? Ontdek hier de meest recente werkloosheids- en vacaturecijfers 

Hoe willen we ondernemers zoals jou helpen?

Allereerst willen we je helpen je openstaande vacatures in te vullen met de juiste profielen. In onze stad is er een brede stroom aan talent dat nog niet ontdekt is. Het is hoog tijd om dit potentieel te benutten. 

 • Eerst luisteren we naar de noden van jouw onderneming. 
 • We helpen je om je werkvloer toegankelijk te maken voor nieuw talent.
 • We laten je kennismaken met voordelige en interessante tewerkstellingsmaatregelen. 
 • We brengen je daarna in contact met professionele organisaties die samen met ons werken aan het invullen van vacatures. Dat zijn er trouwens heel wat. Verderop in dit artikel ontdek je een handig overzicht. 

Daarnaast geeft stad Antwerpen je financiële steun voor: 

Wat doen we voor kwetsbare werkzoekende Antwerpenaren?

In de eerste plaats zetten we acties op om de kwetsbare werkzoekende Antwerpenaren te bereiken: jongeren, ouderen, Antwerpenaren met een migratieachtergrond, Antwerpenaren met een arbeidsbeperking, … We luisteren naar hun verhaal en bieden hen coaching aan, zodat we hun competenties in kaart kunnen brengen. Samen met onze partners organiseren we opleidingen op maat en werken we trajecten uit. Met als doel Antwerpen sterk te maken voor de arbeidsmarkt en klaar te maken voor jobs in bedrijven zoals die van jou.

Sterk partnerschap

Je merkt het: ons streefdoel is een win-win voor alle Antwerpenaren, van ondernemer tot werkzoekende. Als stad kunnen we dat niet alleen en daarom werken we samen met heel wat partners. 

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) is uiteraard een belangrijke partner. In januari 2021 hernieuwde de stad een samenwerkingsovereenkomst met VDAB. Dit zijn onze drie gezamenlijke kernambities:

 1. De Antwerpse werkzaamheidsgraad stijgt van 64,2% naar 70%. Dit betekent zo’n 20.000 Antwerpenaren extra aan het werk in 2025, in vergelijking met 2019.
 2. De Grote Verbinding en de grote industriële werven zijn een motor voor het optrekken van de Antwerpse werkzaamheidsgraad. Jaarlijks bieden Oosterweelwerven jobkansen aan 180 Antwerpse werkzoekenden.
 3. We activeren 6.000 laaggeschoolde jongeren naar werk tegen 2025.

Ontdek de doelstellingen en projecten zoals ze beschreven staan in onze samenwerkingsovereenkomst met VDAB

Overzichtskaart van onze partners

Wist je dat er heel wat professionele organisaties bestaan die werken rond ‘werk’? Samen met hen leggen we ons toe op het vinden, begeleiden en opleiden van werkzoekenden, en het toeleiden naar openstaande vacatures. Onze gezamenlijke ambitie? Het verhogen van de werkzaamheidsgraad en het wegwerken van de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. 

Ontdek onze partners in deze landschapskaart. 

Ben jij een organisatie die rond ‘werk’ werkt? Bekijk deze kaart dan als een uitnodiging om andere partners te leren kennen en nieuwe samenwerkingen op te zetten. Vind je je organisatie niet terug op de kaart? Laat het ons weten: work@antwerpen.be

Wist je dat elke zeshoek op de kaart verwijst naar een onderdeel van het traject naar werk? 

Contacteer ons

Wil je meer te weten komen onze werking? Of ben je klaar om een eerste concrete stap te zetten naar het invullen van je vacatures?

Ontdek in dit lijstje bij wie je met welke vraag terecht kan:

 1. Net-WERK: Vind je moeilijk personeel? De afdeling Net-WERK engageert en ondersteunt Antwerpse werkgevers om kwetsbare doelgroepen te werk te stellen, zowel in het normale als in het sociaal-economische circuit. 
 2. WERK-ervaring: Antwerpenaren die geen job kunnen vinden op de reguliere arbeidsmarkt kunnen ook voor jouw onderneming iets betekenen. Contacteer deze afdeling als je meer wil weten over activeringstrajecten op maat. WERK-ervaring bundelt de afdelingen Activering en Werkhaven. 
 3. WERK-labo: Via interne projectwerking en samenwerking met externe partners creëert WERK-labo extra kansen voor kwetsbare werkzoekende Antwerpenaren. WERK-labo wil met experimenteerruimte en innovatieve instrumenten thema’s als jeugdwerkloosheid en het activeren van inactieven aanpakken.  
 4. Jobs in De Grote Verbinding: Ben je actief in de bouwsector en ben je benieuwd welke job-, opleidings- en tewerkstellingskansen ‘De Grote Verbinding’ biedt? Deze afdeling wil zoveel mogelijk lokale werkzoekenden aan het werk krijgen op de werven van grote infrastructuurwerken en leefbaarheidsprojecten. 

Heel graag willen we met ondernemers en partners samenwerken aan méér en beter werk in Antwerpen. De brede stroom aan Antwerps talent willen we samen bereiken en activeren, om zo de Antwerpse economie te versterken. Trotse ondernemers en trotse werknemers, daar gaan we voor.

Ben jij er ook klaar voor?

Maak kennis met stad Antwerpen: work@antwerpen.be  

Delen

Sectoren