Antwerpen is open op zondag

Heeft u een winkel in het gedeelte van stad Antwerpen dat erkend is als toeristisch centrum? Dan mag u die vanaf nu openen op zondag. Dat heeft gevolgen voor de afwijking op sluitingsuren en de tewerkstelling van uw personeel. Sinds september 2014 promoot de stad elke eerste zondag van de maand als winkelzondag. 

Welk gebied is erkend als toeristische zone?

 

Het toeristisch centrum is als volgt afgebakend:

De Gerlachekaai - Cockerillkaai - Sint-Michielskaai - Plantinkaai - Ernest Van Dijckkaai - Jordaenskaai - Orteliuskaai - Van Meterenkaai - Tavernierkaai - Rijnkaai - Limastraat - Kattendijkdok-Westkaai tot en met kruispunt Amsterdamstraat - Amsterdamstraat (richting oosten) tot en met Londenbrug - Londenstraat (richting oosten) tot en met kruispunt Kattendijkdok-Oostkaai - Kattendijkdok-Oostkaai tot en met kruispunt Madrasstraat - Madrasstraat (richting oosten) tot en met kruispunt Binnenvaartstraat - Binnenvaartstraat - Noorderplaats - Italiëlei - Frankrijklei - De Keyserlei - Pelikaanstraat (even nummers van huisnummer 2A tot en met huisnummer 54) - Vestingstraat - Appelmansstraat - Quellinstraat - Britselei - Amerikalei - Bolivarplaats - Jan van Gentstraat - Gentplaats - Namenstraat

Download de kaart als pdf.

Antwerpen is Open winkelzondagen

U kan uw winkel elke zondag openen. Elke eerste zondag van de maand wordt extra gepromoot als winkelzondag. Dit zijn de eerstvolgende data en het thema dat dan in de kijker staat:

 • 3 oktober (Antwerp Fashion Weekend, Smaakmeesters)
 • 7 november
 • 5 december (Winter in Antwerpen)
 • 12 december
 • 19 december
 • 26 december (2de kerstdag: officiële feestdag Nederland)
 • 2 januari
 • 6 februari
 • 6 maart
 • 3 april
 • 1 mei (Dag van de Arbeid, winkels zijn geopend)
 • 5 juni (Pinksteren, winkels zijn geopend)

Promotie in binnen- en buitenland

De stad zet haar schouders onder de winkelzondagen elke eerste zondag van de maand.

Met de campagne Antwerpen is open wil Antwerpen shoppers uit Vlaanderen, Wallonië, Brussel en Nederland bereiken die momenteel op zondag naar de kust, Rijsel, Maasmechelen en Nederland gaan. Verder wil ze met de winkelzondagen een alternatief bieden voor e-commerce.

 

Wil u zelf promomateriaal maken voor de zondagopeningen van uw winkel? Download het logo.

Vraag uw Antwerpen is Open promopakket aan

Wil u met uw winkel mee de winkelzondagen promoten? Dat kan met het gratis Antwerpen is Open promotiepakket. In het pakket vindt u een poster, een kleine banner, een etalagesticker, een toogdisplay, een gewone sticker en een aantal ballonnen. U krijgt het promopakket volledig gratis toegestuurd. Ook de verzendkosten zijn voor onze rekening.

Vraag uw gratis promotiepakket aan

Zelf activiteiten organiseren tijdens de winkelzondag

De winkelzondagen zijn een succes mede door de vele randanimatie. Wil zelf activiteiten organiseren tijdens de winkelzondag? Dat kan. U kan uw plannen voorleggen aan uw handelaarsvereniging. U kan via die weg financiële steun krijgen voor uw project.

Kan u uw zaak openen op zondag?

Winkels zijn gebonden aan wettelijk bepaalde sluitingsuren en moeten wekelijks een rustdag houden. Als uw winkel zich bevindt in de zone die erkend is als toeristisch centrum, moet u geen wekelijkse sluitingsdag meer voorzien. 

In deze zone mogen de winkels steeds geopend zijn tussen 5 uur 's morgens en 21 uur 's avonds.

Op bepaalde dagen mag uw zaak geopend zijn tot 22 uur 's avonds:

 • op vrijdag.
 • op een dag voorafgaand een wettelijke feestdag, behalve als de wettelijke feestdag op maandag valt.
 • op de zaterdag voorafgaand aan een wettelijke feestdag die op maandag valt.

Nachtwinkels vormen hierop een uitzondering en moeten wel een sluitingsdag voorizen. Een nachtwinkel is steeds gesloten tussen 7 en 18 uur.

Bron: FOD Economie

De erkenning als toeristisch centrum is van kracht sinds de publicatie op 7 mei 2014 in het Belgisch Staatsblad onder de titel 'Ministerieel besluit tot erkenning van een gedeelte van het grondgebied van de stad Antwerpen als toeristisch centrum'. Stad Antwerpen raadt u aan om er zelf de geldende wetgeving grondig op na te slaan in functie van de geldende paritaire comités voor uw onderneming.

De gemeenteraad keurde op 27 juni 2016 de aangepaste openingsuren in het toeristisch centrum goed.

Mag u uw personeel op zondag tewerk stellen?

U mag personeel in uw zaak laten werken als 

 • uw zaak zich bevindt in de afgebakende zone die erkend is als toeristisch centrum
 • uw onderneming valt onder paritaire comité 118, 119, 201, 202, 311 of 314 (kleinhandel)
  Ga zeker na of er bijkomende cao’s of verplichtingen gelden waar u rekening mee moet houden.

In de afgebakende zone mogen werknemers het hele jaar door tewerkgesteld worden, weliswaar met een beperking van 39 zondagen per individuele werknemer.

Bron: FOD Werkgelegenheid

Deze regel is van kracht sinds de publicatie op 12 maart 2014 in het Belgisch Staatsblad onder de titel 'Ministerieel besluit tot erkenning van een gedeelte van het grondgebied van de stad Antwerpen als toeristisch centrum'. Stad Antwerpen raadt u aan om er zelf de geldende wetgeving grondig op na te slaan, in functie van de geldende paritaire comités voor uw onderneming.

U kan met bijkomende vragen terecht bij de dienst Toezicht op de Sociale Wetten.

Voor de meest recente info over de tewerkstelling van personeel op zondag kan u terecht op de website van FOD Werkgelegenheid.

Documenten

Contactgegevens

Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen

Delen