Feestverlichting, straat- en eindejaarsversiering

Handelaarsverenigingen kunnen de plaatsing van feestverlichting of straat- en eindejaarsversiering op het openbaar domein aanvragen. Deze versiering en verlichting kan niet in combinatie met wat voor reclame dan ook.

Handelaarsverenigingen uit het district Antwerpen kunnen een toelage van het district krijgen voor feestverlichting tijdens de eindejaarsperiode. Deze toelage werd recent aangepast; de kosten worden 100% terugbetaald.
 

Wie mag verlichting en versiering plaatsen

Handelaarsverenigingen kunnen het plaatsen van feestverlichting of straat- en eindejaarsversiering op het openbaar domein aanvragen, en dit in de door de stad vastgelegde winkelstraten en horecakernen. Initiatieven van individuele handelaars zijn niet toegelaten.

Timing van de aanvraag

Meld bij evenement aanvragen uiterlijk twee maanden op voorhand aan de stad de plaatsing van feestverlichting, straat- of eindejaarsversiering op het openbaar domein.

Plaatsing tijdens bepaalde periodes

Feestverlichting of straat- en eindejaarsversiering op het openbaar domein is toegelaten:

  • tijdens de eindejaarsperiode

De opbouw ervan kan pas op 1 november van start gaan, mag de aangebrachte verlichting maar ingeschakeld in de periode van 20 november tot en met 15 januari, en moet de verwijdering van alle materiaal uiterlijk op 1 februari zijn afgerond.

  • tijdens de winter- en zomersoldenperiode
  • tijdens periodes voor bijzondere feestelijke aangelegenheden zoals Valentijnsdag en Pasen

Deze periodes zijn per locatie beperkt tot maximaal 4 periodes van 3 weken.

Waaraan moet de verlichting en versiering voldoen

  • De installatie voldoet aan alle standaardvoorwaarden van de brandweer. Specifieke veiligheidsvoorwaarden vindt u in de politiecodex (Hoofdstuk 8 – Afdeling 4 – Onderafdeling 4).
  • De installatie wordt opgehangen tegen de gevel, dwars over de openbare weg van gevel tot gevel op de reglementaire hoogte, en op het trottoir evenwijdig met de rijbaan bevestigd aan palen.
  • De installatie is conform met de richtlijnen van het lichtplan van de stad Antwerpen. Flits- of knipperlichten, lichtkranten of laserverlichting zijn niet toegestaan.

Vragen

Met vragen kunt u terecht bij het evenemententeam, tel. 03 338 65 67, evenementen@antwerpen.be

 

Toelage voor feestverlichting tijdens de eindejaarsperiode
 

In het district Antwerpen kunt u als handelaarsvereniging een toelage van het district krijgen voor het plaatsen van feestverlichting op het openbaar domein.

  • U krijgt 100% terugbetaald van de gemaakte kosten.
  • Het toelagereglement vindt u hier.
  • Het aanvraagformulier verstuurt u ten laatste op 30 november via het e-loket

Vragen

Met vragen kunt u terecht bij het district Antwerpen, Lange Gasthuisstraat 21, 2000 Antwerpen, tel. 03 338 34 11, district.antwerpen@antwerpen.be

Delen