Toelage voor opwaardering leegstaande handelspanden

Leegstaande panden staan niet alleen de aantrekkelijkheid en aantrekkingskracht van winkel- en horecastraten in de weg. Ze hebben ook een negatieve invloed op de toekomstbestendigheid van de aanwezige handelaars. Een van de mogelijke remedies is om de lege gebouwen in een straat, winkelgebied of horecakern grondig op te knappen en zo de aandacht te trekken van potentiële huurders en kopers.

De stad Antwerpen breidt haar ondersteuning voor eigenaars uit met een toelage voor de opwaardering van leegstaande handelspanden. Daarmee kunnen opsmukwerken worden uitgevoerd, na advies van een interieurarchitect. Zo wil de stad de aantrekkelijkheid van de handelspanden zelf en van de winkel- en horecastraten waarin ze gelegen zijn verhogen.

Drie voorwaarden

Met de nieuwe toelage kunnen leegstaande panden aantrekkelijker gemaakt worden als potentiële locatie voor handelsactiviteiten. Dat door het uitvoeren van opsmukwerken op advies van een interieurarchitect. Het pand moet daarvoor aan drie voorwaarden voldoen:

  • Er hebben handelsactiviteiten plaatsgevonden, en op het moment van de aanvraag zijn er geen handelsactiviteiten of verbouwingswerken bezig;
  • Het staat te koop en/of te huur als handelspand;
  • Het ligt in een van de door de stad bepaalde ‘kernwinkelgebieden’.

De toelage voor de opwaardering van leegstaande handelspanden is tweeledig, met een deel  in natura en een deel als toelage:

  • In natura: de analyse van het leegstaande pand en het advies over de niet-constructieve opsmukwerken door een interieurarchitect;
  • Als toelage: de terugbetaling van 75 procent van de gemaakte kosten, geplafonneerd op een bedrag van 1500 euro exclusief btw.

Dien uw aanvraag in

Delen