Terrastoelating aanvragen

Wil u voor uw horecazaak of winkel een open terras plaatsen op de openbare weg in stad Antwerpen? Vraag dan een terrastoelating aan.

Voor wie?

U kan een toelating aanvragen

  • voor uw horecazaak
  • als uw handelszaak over een actieve inschrijving in de Kruispuntbank van Onderneming beschikt voor de NACEBEL-codes 55 en 56

Hoe aanvragen?

  1. Het terrasreglement (.pdf) is van toepassing op het volledige grondgebied van Antwerpen.
  2. Het terrasreglement bestaat uit minimumbepalingen die voor de hele stad gelden. Terrassen komen vaak gegroepeerd voor. Straten waar veel terrassen gegroepeerd voorkomen, worden strategische horecakernen genoemd. Deze krijgen een verfijning van het terrasreglement op maat van de buurt. Dat gebeurde in samenwerking met de lokale horecaondernemers. In de loop van 2022 zullen sommigen van deze specifieke reglementen eveneens aangepast worden tot dan blijven de inrichtingsprincipes en voorwaarden in deze aparte reglementen voor de strategische horecakernen van toepassing.
  3. Hebt u een belwinkel, CBD-winkel, club-vzw, handcarwash, massagesalon, nachtwinkel, shishabar, telecomwinkel, wedkantoor of seksinrichting (waar pornografische vertoningen plaatsvinden)? Vraag uw terrastoelating aan via de centrale aanvraag ondernemingsvergunningen op deze pagina.

Vul het aanvraagformulier in.

De stad neemt een beslissing binnen 60 dagen na volledigverklaring van uw terrasaanvraag. 

Wegenwerken: wat met uw terras?

Als u tijdens werken in uw straat uw terras niet meer buiten kan zetten, dan kan u een belastingvermindering krijgen.

Tijdelijk terras tot 15 oktober 2021

Wilt u een tijdelijk terras omwille van de corona-maatregelen in stad Antwerpen? Vraag dan een tijdelijke uitbreiding terras aan via dit e-formulier. Meer details over hoe u de tijdelijke terrasuitbreiding aanvraagt, leest u in dit artikel

Strategische horecakernen

Straten waar veel terrassen gegroepeerd voorkomen, worden strategische horecakernen genoemd. Deze krijgen een verfijning van het terrasreglement op maat van de buurt.

Kern Centraal Station

Kern Eilandje - Oude Dokken

Kern Historisch Centrum

Kern Lange Lobroekstraat

Kern Schipperskwartier

Kern Studentenbuurt

Kern Theaterbuurt

Kern Zuid

Kern Zurenborg

Tarief

De belasting is afhankelijk van de locatie van uw zaak en bedraagt 20 of 40 euro per vierkante meter. 

Meer informatie vindt u in het belastingreglement op de horeca.

 

Delen