Zes innovatiedomeinen voor je diamantbedrijf

In Antwerpen komen diamant en innovatie samen. Wil jij als diamantbedrijf mee profiteren van deze kruisbestuiving? Dan nodigt stad Antwerpen je uit om samen te werken. De stad stippelde zes innovatiedomeinen uit waarin ze je wil begeleiden: financiering, digitalisering, automatisering & robotica, data-analyse, sectoroverschrijdende samenwerking en tenslotte synthetische productie & handel.  Dit rapport licht de zes domeinen toe waar innovatie-opportuniteiten liggen bij Antwerpse diamantbedrijven.

De vele diamantbedrijven in Antwerpen hebben de stad mee op de kaart gezet als diamanthoofdstad van de wereld. En dat wil Antwerpen blijven. Daarom vroeg de stad de experten van Verhaert | Masters of Innovation om innovatie opportuniteiten uit te tekenen voor diamantbedrijven. Verhaert tekende zes domeinen uit waarin groeikansen liggen voor de diamantsector. Zes domeinen waarin de stad wil samenwerken om jouw bedrijf blijvend te laten groeien.

1. Financiering

De diamanthandel is een kapitaalsintensieve industrie. Dat staat synoniem voor: ingewikkelde procedures. Innovatie onderzoekt hoe je transacties beveiligt én tegelijk vergemakkelijkt. Met de uitwerking van fintech-oplossingen zou je dan weer de ‘bankability’ van de diamantsector bij de traditionele banken kunnen boosten.

2. Digitalisering

De internationale diamanthandel evolueert razendsnel. Online handelsplatformen, technologie om transparantie en traceerbaarheid te verhogen, verbeterde KYC-controlesystemen (Know Your Customer), … De impact van het internet op de diamantsector groeit elke dag. Wie niet mee evolueert, dreigt achter te blijven.

3. Automatisering & robotisering

Wil Antwerpen zijn vroegere marktaandeel in de productie van diamant terugwinnen? Dan moeten we de modernste productietechnieken en -apparaten omarmen. Die zijn de laatste jaren de norm geworden in zowat alle West-Europese industrieën. Die innovatie moeten we ook doorvoeren in de ondersteunende diensten. Artificiële intelligentie (AI) biedt meerwaarde en haast onbeperkte mogelijkheden bij geautomatiseerde grading. Wil je klanten geruststellen over de herkomst en traceerbaarheid van diamanten? Ook dan is slimme automatisering een game-changer.

4. Data-analyse

Antwerpen is marktleider in artificiële intelligentie (AI). Daar móét de diamantsector zijn voordeel mee doen. AI verwerkt dan de verzamelde gegevens van verschillende actoren: diamantproducenten, diamanthandelaren, online handelsplatforms, detailhandelaren, … om dan uit die stroom waardevolle marktinzichten te creëren, meer betrouwbare voorspellingen over de vraag naar diamant te doen of marktprijzen juister in te schatten. Lokale AI-experten die samenwerken met de diamantindustrie: het biedt onbegrensde mogelijkheden.

5. Synthetische productie & handel

Het marktaandeel van synthetische diamanten zal waarschijnlijk toenemen. En ook de technologie erachter zal blijven verbeteren. De stad steunt voornamelijk projecten die zich op detectie van synthetische diamant concentreren zodat de productstromen gescheiden blijven. Daarnaast staat de stad ook open voor het onderzoek naar de uitbreiding van handelsactiviteiten naar synthetisch.

6. Netwerken met andere sectoren

Wereldwijd verrijken sectoren elkaar. Zorgen ze voor onderlinge inspiratie. Zou het niet interessant zijn mocht de diamantsector hetzelfde doen? Wat als we meer in Antwerpen rondkijken en connecteren? Met universiteiten, overheid en andere bedrijfstakken? Want zij doen óók aan innovatie. Zo profiteert de Antwerpse diamant mee van oplossingen die andere sectoren nu al gebruiken.

Wil jij innoveren op één van deze domeinen?

Herbekijk het webinar en kom nog meer te weten over de innovatiemogelijkheden in de diamantindustrie. Je kan in de rechterbovenhoek navigeren naar het onderdeel dat je opnieuw wil bekijken.

Wil jij innoveren? Vul dan deze vragenlijst in. Zo kom je in aanmerking voor een innovatietraject.

 

 

 

 

Aanwezigen tijdens het digitale webinar: Stijn Smet - Stéphanie Lacocque - Jelle Bryssinck - Sandy Ceulemans - Peter Wouters - Helen Gallagher - Alexander Frimout

Deel deze pagina: