Tomorrowland: Ontdek de droomwereld van Michiel en Manu Beers

Copyright Tomorrowland | Philippe Wuyts Photography

Michiel en Manu stampten Tomorrowland uit de grond en zijn de eigenaars van ID&T in België, dat het festival onder zijn vleugels heeft. Dit grootse dansfestijn werd de voorbije jaren steeds opnieuw uitgeroepen tot beste dancefestival ter wereld. 

Uiteraard heeft de affiche veel invloed op het welslagen van het festival. Maar het wereldwijde succes is ook te danken aan de inkleding en de feeërieke sfeer die op dit evenement wordt opgeroepen. De festivalganger krijgt een totaalconcept voorgeschoteld, een droomwereld waarin hij zich één of meerdere dagen volledig kan onderdompelen. Eyecatcher is het psychedelische podium. Maar er zijn ook heel wat kleine dingen die achter de schermen gebeuren die het verschil maken. 

Uitvalsbasis: Het Zuid

Achter die schermen werkt een ploeg van veertien jonge mensen onder leiding van de bedenkers van het festival, Michiel en Manu Beers. Zij opereren vanaf Het Zuid en vandaar veroveren ze de wereld. 
De keuze voor Het Zuid was eerder toevallig, maar als creatief  bedrijf is een anoniem industrieterrein natuurlijk minder ideaal. De broers vinden dit een aangenamere plek om klanten te ontvangen, maar werken op Het Zuid inspireert hen ook tot ideeën voor Tomorrowland. “We houden ’s morgens van vers stokbrood, dat halen we in de buurt. Daarom is er sinds 2011 op de camping van Tomorrowland ook een warme bakker.” 

Professionaliseren

“We zijn een bedrijf dat gespecialiseerd is in jongerenevenementen, want daar zijn we heel goed in”, vertelt Manu. “En dan vooral in elektronische muziek.” Het succes kwam er niet in één dag. De broers hebben hard moeten werken om uiteindelijk aan de wereldtop te raken. In de beginjaren deelden ze zelf de flyers uit. De eerste edities van Tomorrowland hadden amper 10 000 bezoekers. Er werden in het eerste jaar zelfs drieduizend extra mensen uitgenodigd om de weide een vollere indruk te geven. Toch bleven de broers geloven in hun concept en bleven ze trouw aan hun eigen voorwaarden. Ze moesten hun ambities niet te veel bijstellen en bleven dingen bedenken die jongeren aanspreken. Zo werden deze creatieve ondernemers op den duur heuse bedrijfsleiders. “Op een bepaald moment concludeer je dat je niet alleen een evenement organiseert, maar vooral een bedrijf leidt”, legt Manu uit.  “Dan besef je dat je moet professionaliseren en dat je iemand nodig hebt die de bedrijfskant van je onderneming een stevige ruggengraat geeft.” Daarom gingen de broers destijds een joint venture aan met het Nederlandse ID&T. Zo ontstond een sterke back-up en vooral meer ademruimte voor creativiteit. Het creatieve aspect maakt hun evenementen zo succesvol, maar de cijfers moeten uiteraard ook kloppen. “Je moet je laten omringen door specialisten die veel kennis hebben van de financiële kant”, zegt Manu. “Want voor je het weet, ben je te veel afgeleid van het creatieve stuk.” 

Tomorrowland Bracelets

Elk jaar opnieuw komt Tomorrowland met een verrassing. Dit jaar zin dat de 'magische vriendschapsbandjes'. De armbanden dienen niet enkel als inkomticket, maar zorgen er ook voor dat feestvierders makkelijk gegevens kunnen uitwisselen met elkaar. Door een simpele druk op de knop kan een vriendschapsverzoek op Facebook verstuurd worden. 

Deel deze pagina: