Stedelijke en Vlaamse gronden naar Blue Gate Antwerp

Blue Gate Antwerp wordt eigenaar of erfpachter van alle gronden waarop het innovatieve en duurzame bedrijventerrein ontwikkeld zal worden. 

Eind dit jaar kiezen de publieke partners in Blue Gate Antwerp NV het privé-consortium waarmee samen de sanering en ontwikkeling van Blue Gate Antwerp zal gebeuren. De procedure voor de publiek private samenwerking zit in de laatste rechte lijn. Nog twee consortia - één rond DEME en één rond Cordeel en Aertssen - zijn in de running. In de loop van 2016 zal de nieuwe PPS-vennootschap de werken starten.

Rechten verwerven

Om die werken te kunnen starten, moest Blue Gate Antwerp nog een belangrijke horde nemen: rechten verwerven op alle gronden. Stad Antwerpen, Waterwegen & Zeekanaal, het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en het Vlaams gewest hebben nu een principe-akkoord bereikt om alle gronden waarop de ontwikkeling van Blue Gate Antwerp moet gebeuren, te verkopen of in erfpacht te geven aan Blue Gate Antwerp NV. De effectieve overdracht moet rond zijn tegen uiterlijk december 2015.
 
Blue Gate Antwerp wordt dus ook eigenaar van de 40 hectare waarop momenteel onder andere BP, Q8, Alca Petroleum en ATAB gevestigd zijn. Dit opent alvast nieuwe perspectieven voor deze zone. Blue Gate Antwerp kan nu met deze bedrijven - die een concessie hebben tot 2035 - nauwer samenwerken om hen voor te bereiden op het duurzaamheidskarakter van de site.
 
Alle terreinen werden aangekocht voor een symbolisch bedrag. De gronden zijn immers zwaar vervuild en dus rust er een zware financiële last op. Blue Gate Antwerp neemt de sanering op zich.

Pole position

Met deze overdracht staat alles in pole position voor de ontwikkeling van Blue Gate Antwerp, maar eigenlijk is de koers al bezig. In juni 2014 sloot de stad een overeenkomst met ATAB dat toen onder andere een optie nam op een stuk grond van Blue Gate Antwerp. In juli 2014 werd de eerste vestiger aangekondigd: Bexco, een touwenproducent uit het Oost-Vlaamse Hamme. Bexco gaat hightech touwen voor de offshore produceren op Blue Gate Antwerp. Vandaag is de fabriekshal al klaar en na de zomer start de productie.
Ook de nieuwe kaaimuur is bijna afgewerkt. Daarmee zullen na de zomer binnenvaartschepen kunnen aanleggen. Bexco zal er meteen gebruik van maken. En volgend jaar zal er ook voor het aan- en afvoeren van grond en materialen voor de ontwikkeling van Blue Gate Antwerp de kaaimuur ingezet worden. Blue Gate Antwerp mikt na de sanering op het aantrekken van productiebedrijven, onderzoek & ontwikkeling en slimme logistiek.
 
Lees meer over Blue Gate Antwerp

Deel deze pagina: