Startup in de kijker: Tapazz

Via Tapazz kan iedereen zijn wagen verhuren aan andere particulieren. De verhuurder bepaalt het tarief en Tapazz zorgt voor verzekeringen en technologische ondersteuning. Via de app voor smartphone kan iedereen de beschikbare wagens en prijzen zien, en meteen ook een auto reserveren. Lid worden is gratis voor huurder en verhuurder.

Tapazz is een Antwerpse startup met steile ambities. Oprichter Maarten Kooiman: “Iedereen weet dat mobiliteit een van dé uitdagingen van onze tijd is. Maar zelfs de beste mobiliteitsmaatregelen slagen er niet in om het wagenpark substantieel te verkleinen."

"De reden is eenvoudig: mensen zullen af en toe een auto willen gebruiken, ook al heb je nog zo’n goed openbaar vervoer. Maar net daar zit het hem: ‘gebruiken’. Dat staat niet gelijk aan ‘hebben’. Elke privaat verhuurde wagen haalt twaalf andere wagens van de baan. En de infrastructuur daarvoor is al aanwezig: die wagens bestaan al! Zo kan je natuurlijk snel een grote impact hebben.” 

Eenvoud scoort

Tapazz gaat hard. Maarten: “Op een half jaar zijn we gegroeid naar 500 leden en meer dan dertig wagens – vooral in Antwerpen. Daarmee zijn we veruit de grootste verhuurder van privéwagens in België. En dan is dit land nog een trage markt voor autodelen omdat een wagen hier als een statussymbool gezien wordt. De succesverhalen in Amsterdam en Parijs bewijzen dat het concept écht wel mooie perspectieven biedt.”

Het succes van het Tapazz-model heeft onder meer te maken met de eenvoud ervan. Alle huurders en verhuurders kunnen alles regelen met hun smartphone: van lid worden en een wagen ter beschikking stellen, tot betalen en vertrekken. Ook het feit dat niemand abonnementsgeld betaalt, neemt veel drempels weg. Daar schuilt tegelijk het grootste verschil met Cambio en andere systemen.

Startup mentaliteit 

Een bedrijf uit de grond stampen is niet evident. Maarten kan erover meespreken: “Ik loop al erg lang met dit idee rond. Maar mijn eerste pogingen om te starten, mislukten omdat ik niet de juiste mensen vond of omdat de focus niet scherp genoeg stond. Dat is nu helemaal opgelost. Hier in Antwerpen vond ik gemotiveerde teamleden met veel creativiteit en heel veel inzicht in hun domein. Samen met hen lukt het wél.” 

De werkwijze van Tapazz is ook modern. Maarten: “We hanteren het ROWE-principe, dat staat voor Results Only Work Environment. Of nog: niemand heeft hier vaste uren of zelfs maar een vast bureau. We maken onderling gewoon duidelijke afspraken over deadlines en targets en die volgen we tweewekelijks op. Dat werkt goed als je met gelijkgestemde mensen aan een project bouwt. En het geeft mij de luxe om in een toffe omgeving bij Idealabs te werken en te genieten van de lekkere koffie beneden.”

Meedoen met autodelen via Tapazz? Surf naar www.tapazz.com.

Stad Antwerpen ondersteunt starters

Ook uw eigen zaak beginnen in stad Antwerpen?

Bekijk onze dienstverlening en advies op maat


Thema's: 
Deel deze pagina: