Starten met verkoop? Zorg dat het plaatje klopt!

Foto: Stephanie Fraikin

Eind maart organiseerde Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland een bijeenkomst voor creatieve starters met als thema ‘Starten met verkoop’. In het verlengde daarvan worden momenteel enkele ateliers uitgerold waarin ondernemers van dichtbij begeleid worden bij de ontwikkeling van hun verkoop.

Wees goed voorbereid

De Studio zat afgeladen vol met zowel mensen uit de creatieve sector als meer klassieke ondernemers. Ook de vastgoedsector was vertegenwoordigd – een deel van het programma ging dan ook over de zoektocht naar het juiste pand, voor een pop-up of vaste zaak.
 
Kim Mampaey, Projectcoördinator Innovatieve Retail bij de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland: “De opkomst van tachtig deelnemers deed ons deugd. Mensen willen echt nog wel ondernemen. De hoofdboodschap op de bijeenkomst was duidelijk: je krijgt maar één kans om een goede start te maken, dus moet je dat zo doordacht en goed voorbereid mogelijk doen. Luister naar de markt en luister vooral ook naar het advies van collega-ondernemers die de markt goed kennen.”
 
Volgend op de bijeenkomst start de Kamer met de organisatie van een viertal kleinschalige ateliers voor ondernemers uit de modewereld, productontwikkelaars, grafisch ontwerpers, etc. Deze groepjes bestaan uit een begeleider uit de praktijk en maximaal vier deelnemers, ze zullen elk een viertal keer samen komen. Deelnemen kost 175 euro exclusief btw. Eind mei werd de aftrap van het atelier ‘Starten met een eigen winkel’ gegeven, iets later volgen de ateliers ‘Starten met een webshop’, ‘Starten met een pop-up' en ‘Starten met B2B-verkoop’.
 

Wees geloofwaardig

Deze laatste workshop zal geleid worden door Nathalie Lachat, eigenaar van de winkel Garde-Robe Nationale én ontwerpster van haar eigen label Magdalena. Zij zet dus afwisselend een aankoop- en verkoop-petje op. Nathalie Lachat: “In mijn winkel verkoop ik verschillende labels, waaronder het mijne, maar ik behandel Magdalena niet anders dan de andere collecties. Als een vrouw niet mooi staat met een stuk van mezelf, dan zeg ik dat ook. Vaak weten ze niet eens dat ik de ontwerpster ben. Magdalena wordt verkocht in een dertigtal winkels in België en ook in enkele zaken in Frankrijk, Nederland en Griekenland. Maar ik laat het hele distributieverhaal graag aan mijn agent over.
 
Het belangrijkste wat ik in mijn ateliers ga vertellen is dat ik als ontwerper én als aankoper goed nadenk over wat precies het DNA van enerzijds mijn label en anderzijds mijn winkel is. Als ontwerper moet ik een duidelijk verhaal hebben voor zowel de winkeliers die mijn label verkopen als voor de vrouwen die mijn collectie kopen. Wat wil ik met Magdalena vertellen? Is de verhouding prijs/kwaliteit van mijn product geloofwaardig? Als aankoper waak ik er evengoed over dat alle merken die ik verkoop een consequent verhaal te vertellen hebben. 
 
Bovendien vind ik het cruciaal om met stabiele merken te werken. Je merkenaanbod voortdurend wijzigen is nefast voor je zaak. De klant wordt daar nerveus van. Duidelijkheid, stabiliteit en een constante kwaliteit zijn troef, zowel op het niveau van een label als op het niveau van een kledingszaak. De klant kiest weer voor oude waarden en dus voor een goed gemaakt ambachtelijk product aan een correcte prijs. 
 
Verder zal ik mijn atelierdeelnemers ook vertellen dat ze moeten opletten met consignatie en returns. Op een goede klantenservice mag je daarentegen niet beknibbelen: als een mouw verkeerd ingenaaid is, moet je de klant niet gaan wijsmaken dat dit niet zo is. Eerlijk duurt nog altijd het langst.”
 

Pop-up is blijver

Van de vier geplande ateliers, bleek er voor de webshop-atelier minder interesse. Kim Mampaey: “De reden hiervoor is simpel: een goede webshop bouwen kost veel geld. Voor het atelier over pop-up stores is er wel erg veel interesse. Zo’n tijdelijke winkel doet voor jonge ondernemers immers vaak dienst als marktonderzoek rond de haalbaarheid van het openen van een vaste winkel. Voor een pop-up store hoef je immers geen handtekening onder een huurcontract van negen jaar te zetten. Daarom denk ik dat de tijdelijke winkel geen tijdelijk fenomeen, maar een blijver is. Naast haar testfunctie kan de pop-up store natuurlijk ook ingezet worden als een pure marketingtool en dus als een alternatief of aanvulling voor een klassieke reclamecampagne.”
 
 

Meer info

Na de zomer volgt een nieuwe reeks rond creatief ondernemerschap. Via www.voka.be blijf je op de hoogte van toekomstige sessies.

 

Lees meer artikels in het Flipboard magazine voor creatieve ondernemers

Deel deze pagina: