Stap binnen in de hotelsector

Hoe ziet de hotelwereld er achter de schermen uit? Wat houdt werken in de hospitality-sector juist in? En hoe solliciteert u er succesvol voor? Hotelketen Hilton onthulde de geheimen tijdens Careers@Hilton. Een jobevent dat driehonderd jongeren lokte.

Björn Olthof, Cluster Director Learning & Development – Hilton: “Hilton wil tegen 2019 één miljoen jongeren naar de hotelsector lokken, want daar wachten tal van banen. Daarom organiseert Hilton Worldwide jaarlijks zeshonderd events – zoals hier in Hilton Antwerpen, waarbij we samenwerken met stad Antwerpen en de VDAB. Via workshops kruipen jongeren in de huid van een receptionist, keukenmedewerker of barman, en krijgen ze sollicitatie- en opleidingstips. Wij noemen dit event ‘een opendeurdag’: Hilton verlaagt de sollicitatiedrempel en opent de deuren naar een carrière in de sector.”


De echte werkvloer

Koen Van der Steen, stagebegeleider horeca-opleidingen en IBO’s – VDAB: “Dit event slaat een brug tussen werkzoekenden en de sector. Ze tasten elkaar op een vrijblijvende manier af. Nodig, voor beide partijen: geïnteresseerden zijn nog onwetend, terwijl de hotels hopen op meteen inzetbare werknemers. Ook de VDAB speelt daarop in: we stomen werkzoekenden klaar met opleidingen en keukenstages. Voor die werkvloerervaringen kunnen we trouwens vaak bij Hilton terecht.


Charlotte Nelissen, 5de jaar technische afdeling hotel - PIVA: “Wij leren dagelijks over de hotelsector, maar het wordt pas tastbaar als je het in praktijk ervaart. Vandaag zie ik hier het ‘echte’ werk. Op school proberen ze ons dat ook te tonen: dit jaar krijgen we twee weken stage, volgend jaar een maand. Dat blijft natuurlijk beperkt, daarom zijn events als dit nuttig.


Talent aantrekken

Annelies Jacobs, begeleidster – vzw De Ploeg: “Ik begeleid jongeren die deeltijds onderwijs volgen, maar die hun draai op de arbeidsmarkt nog niet vonden. Dit evenement trekt hen echt naar de werkvloer: ze krijgen een zicht op de jobmogelijkheden en dat motiveert. Hilton speelt goed in op de huidige situatie: de hotelsector heeft openstaande vacatures en jongeren zoeken werk. Ik ben er zeker van dat de sector en de werkzoekenden elkaar na een paar stages kunnen vinden.


Björn Olthof: “Ik kan dit initiatief alleen maar aanraden aan grote bedrijven uit andere sectoren: gebruik je naamsbekendheid om jongeren en hun talent naar jouw sector te lokken. Toon je corporate responsibility, investeer in je omgeving en wakker mensen met de juiste drive aan!

Lees meer over talent vinden voor uw onderneming

 

Sectoren: 
Deel deze pagina: