Smartmat: “Lekker en gezond eten hoeft niet ingewikkeld te zijn”

Anders Åsarby is een man met een visie. De Zweed introduceerde in 2011 in Antwerpen een concept dat het in zijn geboorteland al langer uitstekend doet: weekmenu’s aan huis bezorgen. Vandaag levert Smartmat wekelijks bij 2000 gezinnen ingrediënten en recepten voor een hele week lekker, gezond en gemakkelijk eten.

Geen hype, wel een antwoord

Met 6000 eters per week – mat is Zweeds voor ‘eten’ - lijkt Smartmat de kinderschoenen duidelijk ontgroeid. Is zo’n succes ook zakelijk duurzaam?
Anders: “Op een paar jaar tijd groeide mijn bedrijf uit van een idee dat ik opdeed op vakantie in Zweden, tot een onderneming met zeven medewerkers. Na twee jaar knokken begon ik eindelijk te voelen dat we gelanceerd waren. Maar we blijven altijd in beweging, lanceren nieuwe ideeën en verbeteren onze producten. De volgende stap is uitbreiden naar Wallonië, want ook daar is er potentieel. Zelf wil ik me de volgende maanden vooral focussen op de structuur en stabiliteit van mijn bedrijf. We zijn een kleine onderneming, zonder HR-verantwoordelijke, zonder IT-afdeling. Dat is leuk, maar ook wel eens chaotisch, en daar moet ik me als zaakvoerder dus mee bezig houden.”
 
Is Smartmat een populaire hype of is het meer?
Anders: “Ons product is een dienstverlening die een antwoord geeft op een vraag die er echt wel is: hoe kan je, middenin de drukte van een werkweek, toch gezond en lekker eten op tafel zetten? Met de levering van onze recepten en ingrediënten tonen we de Vlaming dat goed eten niet ingewikkeld hoeft te zijn.”

Dicht bij de klanten blijven

Anders en zijn team zitten middenin de verhuis van de kantoren naar de gebouwen van het Zuiderpershuis. Anders: “In principe kan je een business als Smartmat van eender waar sturen: telefoon en internet zijn voldoende, maar een ondernemer moet dicht bij zijn klanten staan, en dus is onze centrale locatie belangrijk.
 
Voor de logistieke aanpak, outsourcen we veel. Elke week rijden zo’n zestig bestelwagens rond en ook de verpakking gebeurt door externen. Ik wil niet samenwerken met leveranciers, maar met partners: andere ondernemers die geloven in wat Smartmat doet, en net daarom met ons willen samenwerken.”

Eigen context creëren

Waar haalt een ondernemer zijn kracht om van een idee een bedrijf te maken?
Anders: “Ik ben te oud om mijn geld te verdienen met iets wat ik niet leuk vind. Met Smartmat creëer ik mijn eigen context, waar ik met veel plezier in kan werken. Ook voor mijn medewerkers wil ik een aangename omgeving creëren waar zij het leuk vinden om te werken. Een klantendienst, is niet per definitie een saaie job: het is mijn taak als zaakvoerder om te zorgen  voor de sfeer op de werkvloer. Ik selecteer mijn mensen vooral op basis van hun motivatie. Hoe hard willen zij zich inzetten voor de filosofie van Smartmat.” 
 
“Ondernemen is voortdurend problemen oplossen. Elke dag komt er iets nieuws op je af: in het begin moet je klanten vinden, daarna moet je transport vinden om je product bij die klanten te krijgen, en als je goed op dreef bent, is het vooral brandjes blussen. Wanneer er eens een foutje in een menu sluipt bijvoorbeeld. Je mag je daar niet druk in maken, het hoort gewoon bij ondernemen.”

Klanten inspireren

Ook de concurrentie ziet dat Smartmat een succes is, en dus wagen meer spelers zich op dezelfde servicemarkt.
Anders: “Dat er concurrentie komt, heb ik niet in de hand. Wel dat we beter zijn, én blijven. Een concurrent die denkt ‘even snel geld te maken, vergist zich. ’Dus proberen we met Smartmat een kwaliteitsverschil te maken. Met een uitstekende klantendienst en topproducten. We werken bijvoorbeeld met bioproducten uit bezorgdheid voor kwaliteit en voor de smaak, niet omdat bio een hype is. Dat werkt op lange termijn, ook wanneer de biohype weer is gaan liggen.
 
“Klanten voelen het verschil tussen een onderneming die op geld uit is, of iemand die hen wil helpen. Met Smartmat willen we niet alleen gemakkelijke maaltijden aan huis brengen, maar onze klanten ook inspireren. Met minder bekende ingrediënten, met originele recepten. En altijd opnieuw met vragen te beantwoorden. Wij zorgen altijd voor een persoonlijk antwoord, welke vraag wanneer ook wordt gesteld. Ik ben altijd en overal bereikbaar voor onze klanten. Belt een klant me op zondag op omdat hij een recept kwijt is? Dan lossen we dat op. Dat is service die de mensen niet meer vergeten!”

Deel deze pagina: