Smakelijk kennismaken met de buren

Op 7 juli schoven 60 winkeliers uit de Consciencebuurt aan voor een zomerse barbecue. Cadeautje van de handelaarsvereniging die hiervoor een financieel steuntje kreeg van de stad. “Een supergezellige avond met 60 man”, vat Joline Van der Stighelen tevreden samen.

“Onze winkeliersvereniging bestaat deze zomer 1 jaar. Zo’n vereniging oprichten, daar komt wel wat werk en administratie bij kijken. Om te laten zien dat we ook plezante dingen doen, hebben we iedere zaak uit de buurt uitgenodigd voor een zomerse bbq”, legt Joline Van der Stighelen van koffie- en cakehuisje Lojola. “Ook de buurtbewoners waren welkom, maar vooral de winkeliers uit de buurt kwamen een hapje mee-eten. We kregen 60 man over de vloer en het werd een supergezellige avond.”

“Dat we konden rekenen op een financiële ondersteuning van de stad, is mooi meegenomen”, vindt Joline. De handelaarsvereniging deed daarvoor een beroep op de handelaarstoelage. “De toelage aanvragen, is eenvoudig. Maar ik raad wel aan dat je vooraf contact opneemt met de stad zodat je de belangrijkste voorwaarden kent.”

“Je moet bijvoorbeeld alle bonnetjes bijhouden om je uitgaven te staven. Logisch, maar een onaangename verrassing als je achteraf pas zou ontdekken dat je daardoor geen recht hebt op de premie. We kregen snel feedback op onze vraag en zelfs hulp bij de organisatie van ons evenement! Een handelaarsvereniging is een goede manier om nauwer samen te werken met de stad.”

Vorige zomer werd de handelaarsverengiging Consciencebuurt boven het doopvont gehouden. “In juli 2013 zijn we gestart, maar we hebben eerst alles goed willen opstarten. Pas in januari zijn we begonnen met leden werven, ondertussen hebben 15 winkeliers zich aangesloten. Tijdens de barbecue hebben we mensen aangesproken over onze vereniging en hen uitgelegd wat de voordelen ervan zijn.”

“We merken bijvoorbeeld dat steeds meer mensen ontdekken hoe gezellig het is op ons pleintje. Event managers kiezen deze locatie bijvoorbeeld uit om een evenement te organiseren. Met onze handelaarsvereniging kunnen we ervoor zorgen dat de lokale middenstand betrokken wordt bij die activiteiten.”

Wat is de handelaarstoelage?

Sinds maart 2014 kan uw handelaarsvereniging een premie krijgen voor het organiseren van bepaalde activiteiten. Wil u de leden van uw vereniging in de watten leggen of nieuwe leden werven, dan vraagt u een kleine toelage aan waarbij de stad de helft van uw kosten terugbetaalt tot 500 euro. Zet u een actie op touw om uw winkelgebied te promoten, dan kan u een grote toelage aanvragen tot 4000 euro. 

Lees het reglement, boks een actie in elkaar en vraag uw premie aan.

Nog meer feestjes 

De winkeliers van de Kammenstraat, Volkstraat en Nationalestraat organiseerden op 12 juli Etalage National. In de autovrije straten zetten de handelaars kraampjes op de stoep met jurken, schoenen, huisraad en meubeltjes. Shoppers konden ook dansles volgen, een expo bekijken, met korting naar het MoMu en een gratis bolleke drinken. Ze gebruikten de handelaarstoelage om de helft van het evenement te financieren.


Op 21 juni organiseerde winkeliersvereniging BoHo214 het stadsfestival Borgerio. Ook zij deden beroep op de handelaarstoelage.


Thema's: 
Deel deze pagina: