SHOW 2022. Masters in Mode zetten hun talent op de catwalk

Eindejaarsdéfilé 2021 Yanze JIN

Na twee digitale edities, kan de eindejaardéfilé SHOW 2022 van de Modeafdeling aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen weer fysiek doorgaan. Op 3 en 4 juni presenteren de Masters in Mode hun creaties op de catwalk. Tickets zijn nu beschikbaar.

 

(Article available in English)

YENTSÉ. Vorig jaar Master in Mode, nu ondernemer in Antwerpen

Yanze JIN studeerde vorig jaar af en lanceerde recent zijn eigen label, YENTSÉ. Samen met Shuting Qiu, Sensen Lii en Di Du is hij één van de vier Chinese ontwerpers die aan de Academie hebben gestudeerd. Zij zijn de eerste generatie Chinese masters, zonder twijfel artistiek en met een vastberaden visie, die het pad zullen effenen voor de volgende generaties. Zij zijn allen Chinezen en toch allen verschillend. Als dusdanig worden deze ‘vier van China’ vergeleken met ‘de zes van Antwerpen’.

JIN besloot in Antwerpen te blijven en hier zijn eigen merk op te starten vanuit zijn atelier in het centrum van de stad. Buitenlandse studenten die afgestudeerd zijn en hier een business willen opstarten, kunnen sinds vorig jaar een visum ‘zoekjaar’ aanvragen. Dat heeft JIN dan ook gedaan.

Hoe belangrijk is die SHOW voor een masterstudent?

JIN: "Door Covid-19 kon de presentatie van mijn afstudeerproject vorig jaar niet live doorgaan; in plaats daarvan werd de show gefilmd. De opnames vonden plaats in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen (KMSKA), waar de renovatiewerken net waren afgerond. Het gebouw was helemaal leeg en ik mocht mijn mastercollectie presenteren in een volledig witte omgeving.

Ook al was het niet live, het blijft een superbelangrijk moment. De uitdaging zit hem in het aankleden van de modellen en ze voorbereiden voor de shoot. Zoals elke masterstudent, creëerde ik mijn eigen choreografie, koos ik de muziek en werkte zelf de presentatie tot in het detail uit. Het was echt mijn eigen show.

Tijdens mijn studies aan de modeafdeling, hielp ik elke SHOW backstage de modellen aankleden. Maar dit jaar ben ik van plan om de show live te zien, met een zitplaats op de eerste rij. (lacht)"

"De Master is de laatste stap in de opleiding. De show is er voor de studenten; om het harde werk te vieren en hun talent in design aan de wereld te tonen."

Waarom kwam je naar de Modeafdeling van de Academie in Antwerpen?

JIN: "In 2014 behaalde ik een bachelor in mode in China, maar ik had nood aan nog meer opleiding. Mijn voorkeur ging uit naar een verdere opleiding in Europa, omdat mode in Europa totaal anders is dan mode in China. Ik moest kiezen tussen Londen en Antwerpen, beiden gekend als modehoofdstad. Informatie vinden over studies in Londen was makkelijk; info vinden over Antwerpen was moeilijker. Ik zocht online en schreef me in voor het ingangsexamen bij de Academie in Antwerpen. Toen ik hier arriveerde voor die examens, voelde ik de vibes van deze stad en ik besloot om naar hier te komen en in Antwerpen te studeren.

Ik behaalde een bachelor in mode aan de Wuhan Textile University, gekend om zijn textiel- en modeontwerp. Gedurende 4 jaar leerde ik dames- en herenkleding ontwerpen, de productie van kledingstukken opstarten, een merk opbouwen en in de markt zetten. Ik leerde de technieken om een collectie uit te werken en om fouten te vermijden. Deze opleiding bereidde me voor op een job in de modesector.

Aan de Modeafdeling in Antwerpen draait alles rond eigenheid en creativiteit. Je ontwerpen moeten weerspiegelen wie je bent. We werden gedirigeerd naar het unieke van ons eigen design. Ik leerde dicht bij mezelf te blijven en mijn ontwerpen steeds sterker te maken. Aan het einde van mijn opleiding kwam alles perfect in balans. "

"Ik vind mijn inspiratie in wat er zich in de samenleving afspeelt, wat ik lees en wat ik terugvind in het werk van andere kunstenaars. Voor nieuwe concepten en stijlen wandel ik ook vaak door de straten en observeer ik hoe mensen lopen en zich bewegen."

Waarom een onderneming starten in Antwerpen?

JIN: "Ik hou van Antwerpen. De grootte van deze stad trekt me meer aan dan een drukke metropool. Als er te veel afleiding is, vind ik geen rust om te creëren. Als ik in Londen, Parijs of andere grote steden in China zou werken, zou ik ook veel tijd aan vervoer moeten incalculeren. In Antwerpen kan ik me concentreren op mijn werk.

Na zes jaar hier te hebben gewoond, ken ik heel wat mensen die werken in de modesector. Tijdens mijn opleiding aan de Academie reisden we naar Europese steden als Milaan, Parijs en Londen om er stoffen of de productie te bestuderen. Ik heb hier een netwerk opgebouwd, wat de opstart van een business vergemakkelijkt. In China heb ik deze contacten ook, maar teruggaan naar China voelt aan alsof ik mijn netwerk hier opgeef en dat voelt niet goed. Ik deed hier ook al die ervaring op, waarom zou ik dan niet hier blijven en mijn merk hier opstarten? "

Je hebt een visum 'zoekjaar' aangevraagd

JIN: "Sinds vorig jaar kunnen buitenlandse studenten die afstuderen een visum ‘zoekjaar’ aanvragen. In dat ene jaar heb je de tijd om te beginnen werken of een bedrijf op te starten. Het is een jaar waarin je jezelf in vraag kan stellen om je weg te vinden. Dat is een goede zaak. Na dit jaar kan ik een ondernemersvisum aanvragen."

Wat wil je bereiken?

JIN: "Prioriteit is mijn merk te zien groeien. Dat heb ik dit jaar langzaam opgebouwd. Ik nam contact op met enkele boetieks in Parijs, China, Londen en Antwerpen. Zij kozen stukken uit mijn collectie en ik voerde de bestellingen uit. Vanwege Covid-19 moesten we de showrooms vooral online bezoeken, waar je het product niet kan passen of aanraken. Het is moeilijk om businessrelaties op te bouwen wanneer je geen handen kan schudden.

"Prioriteit is mijn merk te zien groeien. Daarnaast wil ik een brug bouwen tussen China en Antwerpen."

Daarnaast zou ik graag een mode-agentschap opstarten. Ik heb connecties met ontwerpers die terug naar China verhuizen en daar hun merk opstarten. Als zij op zoek zijn naar creatieve projecten in Europa, kan ik hen helpen een locatie of talent te vinden, een fotoshoot te organiseren of als creative director te werken. Maar ook kan ik een startend merk in België of in Europa helpen om zaken te doen in China of er stukken te laten produceren; ik kan ze helpen via mijn netwerk daar.

In beide gevallen krijg ik frisse ideeën van over de hele wereld in return."

 

In het kort:

SHOW 2022
3 & 4 juni
Waagnatie, Antwerpen

Koop hier je tickets.

Ben je een buitenlandse student die hier afstudeert en in Antwerpen wil blijven werken? Vraag je visum ‘zoekjaar’ aan.

Thema's: 
Deel deze pagina: