Onthaalpersoneel krijgt nieuwe uniformen ter gelegenheid van 450 jaar stadhuis

In 2015 viert de stad Antwerpen de 450ste verjaardag van het stadhuis en dat mag niet onopgemerkt voorbijgaan. Naast een reeks feestelijkheden, staat ook een update van de uniformen van het onthaalpersoneel van het stadhuis op de planning. Daarvoor schreven de stad Antwerpen en Flanders Fashion Institute afgelopen zomer een ontwerpwedstrijd uit. Het opmerkelijke en tegelijk erg draagbare ontwerp van Marius Janusauskas kwam als winnaar uit de bus.

Het onthaalteam van het stadhuis is een groep van 15 mannen en vrouwen. Ze ontfermen zich over een reeks uiteenlopende taken gaande van gasten verwelkomen en ontvangen, hen begeleiden naar de juiste ruimte over koffie serveren tot 's nachts het gebouw bewaken. Marius Janusauskas slaagde erin een uniform te ontwerpen dat comfortabel is, zowel geschikt voor zittende als staande taken en tegelijk een signaalfunctie vervult.

 

Hij liet zich daarbij inspireren door drie elementen: het erfgoed van Antwerpen, typische stadszichten en het hedendaagse imago van de stad. 

 

Het vest van het uniform wordt uitgevoerd in rood in dezelfde toon als de vlag van de stad. Daarnaast wordt een grote, decoratieve zak voorzien op het linkerborstpand waarop een gestileerde versie van het oude stadswapen geborduurd wordt. 

 

Antwerpen en de Schelde zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.  Dit vertaalt Marius in de das voor mannen en sjaal voor vrouwen. Beiden hebben een blauw-wit golvend gestreept patroon in satijn dat doet denken aan de glanzende golven van de Schelde.

 

Antwerpen wordt wereldwijd beschouwd als een modestad, gekend om zijn avant-garde stijl.  Het uniform krijgt dan ook een hedendaagse en modieuze toets door het gebruik van typische denimstiksels.  Deze worden uitgevoerd in zwarte draad op een zwarte basisstof en blijven zo toch subtiel. 

 

De uniformen worden feestelijk onthuld in februari 2015.

 

Over Marius Janusauskas

Marius Janusauskas (°1979) kwam in 2008 naar Antwerpen vanuit Litouwen om er mode te studeren. In 2012 behaalde hij zijn master aan de modeafdeling van de Antwerpse Academie en kaapte met zijn ‘graduation collection’ de felbegeerde Knack Weekend Award weg. Na een stage bij Diesel in Breganze in Italië startte Marius een eigen vrouwencollectie die hij momenteel volop aan het uitbouwen is. Antwerpen is daarbij zijn uitvalsbasis.

 

Deel deze pagina: