Ontdek wat Houston te bieden heeft voor je bedrijf

Houston en Antwerpen, ze lijken hard op elkaar. De twee grootste chemische clusters ter wereld zetten beide volop in op duurzame energie. Het online event ‘Powering the cleantech revolution’ brengt innovatieve ondernemers in de twee havensteden dichter bij elkaar. Schrijf je in voor het event op 19 en 20 mei, en ontdek welke opportuniteiten Houston jou biedt.

Houston: energiehoofdstad van de wereld

Als de Verenigde Staten the land of opportunities zijn, noem dan Houston gerust the city of opportunities. De Texaanse stad aan de golf van Mexico, is de tweede grootste haven van het Amerikaanse continent en – belangrijker: het is de grootste chemische cluster ter wereld. Dertig procent van de jobs in de Amerikaanse olie- en gasindustrie vind je in Houston. 25 van de 500 grootste ondernemingen in de wereld hebben er hun hoofdzetel. Bijnaam? Energy capital of the world.

Die naam draagt Houston met fierheid. De olie-en gasindustrie beletten niet dat de stad ook volop inzet op hernieuwbare energie. Als wereldleider in de chemie geven ze mondiaal ook de toon aan in zonne-, wind- én waterstofenergie. Houston telt 40 R&D-centers, waarvan er 21 focussen op innovatie en technologie. Kennis én kapitaal rond energie komen er dus samen.

Antwerpen en Houston: innovatieve groeipolen

Antwerpen voelt zich verbonden met Houston. Als Houston de grootste chemische cluster ter wereld is, is Antwerpen dat voor Europa. Stad, haven, bedrijven en universiteit: ze werken ook in Antwerpen samen aan innovatieve clusters in de cleantechindustrie. Dan denken we bijvoorbeeld aan het eco-effectieve bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. Daar vind je onder meer BlueChem – een incubator voor startups in de chemie – en de labo’s van BlueApp, waar Universiteit en bedrijven samenkomen. Vergeet ook NextGen District, de hotspot rond circulaire economie in de Haven van Antwerpen. En The Beacon is dan weer een broedplaats voor digitale innovatie in logistiek en industrie.

Antwerpen is een innovatieve groeipool. De ideale plek voor wie rondloopt met een innovatief idee rond duurzaamheid. Een plek waar je dankzij het event “Houston & Antwerp, powering the cleantech revolution” nu ook de brug slaat met die andere place to be in hernieuwbare energie.

Informatief en praktisch event

Antwerpen en Houston ontmoeten elkaar tijdens het tweedaagse event “Powering the cleantech revolution”. Start-ups, scale-ups, multinationals en overheid: iedereen die zich inschrijft kan er zijn collega’s van aan de overkant van de oceaan – virtueel – leren kennen. De eerste dag kan je in twee uur tijd drie rondetafelgesprekken volgen. In het eerste gesprek kom je meer te weten over de Green Deal van de Europese Unie, met als gasten Bart Biebuyck (executive director van Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking), Wouter De Geest (voorzitter Voka-Alfaport) en Jacques Vandermeiren (CEO Port of Antwerp). In het tweede rondetafelgesprek vertellen Nicolas Saverys (CEO Exmar) en Brett Perlman (CEO Center for Houston’s Future Hydrogen & Carbon Management initiatives) je meer over de pioniersrol van Antwerpen en Houston in waterstofenergie en carbon capturing. In het derde rondetafelgesprek leggen twee Amerikaanse CEO’s en een vice-president je uit waarom Houston the energy capital of the world is.

  • Die eerste dag kom je alles te weten over duurzame innovatie in Houston en Antwerpen. Rondetafelgesprekken worden er afgewisseld met korte speeches.
  • De tweede dag is dan weer meer praktisch. Waar kan je met je innovatief idee terecht in deze twee havensteden? Hoe financier je je project? Op die vragen krijg je een antwoord, ook weer tijdens een online event van twee uur. Benieuwd naar wie er nog tijdens dit tweedaags event komt spreken? Bekijk gerust het programma.

Een ideale eerste kennismaking

Een online event van twee keer twee uur, het vervangt geen uitgebreide geen uitgebreide handelsmissie ter plaatse. Maar dat is ook niet nodig.

Zie het event veeleer als een ideale eerste opstap naar een verdere samenwerking. Deze online formule biedt bovendien tal van voordelen. “Powering the cleantech revolution” gaat door in twee studio’s, wat zorgt voor een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Als deelnemer hoef je ook geen vlieguren te maken of een jetlag te overwinnen. Het event begint telkens om 15 uur in Antwerpen, en om 8 uur in Houston. Ongeveer twee uur later zit het er alweer op. Dankzij een efficiënte organisatie verlies je zelfs geen werkdag. En leidt de tweedaagse naar een meer intens contact of een gezamenlijk project? Dan stap je binnen een paar maanden toch gewoon het vliegtuig in?

Vlaamse krachten bundelen

Antwerpen en Houston die dichter naar elkaar groeien, het was een kwestie van tijd. De link met Texas - economisch sterkhouder van de Verenigde Staten –, die was er al. Zo nam een Antwerpse delegatie in 2019 deel aan het South by Southwest-festival in Austin, het nieuwe Silicon Valley op amper twee uur rijden van Houston. Net als Antwerpen, is ook Austin een stad die bruist van creativiteit en vernieuwingsdrang. Zo groeit de band met Texas elk jaar, zowel op het gebied van innovatie als in de handel. Met heel Amerika, trouwens. Ter illustratie: tegenover 2012 groeide het containerverkeer met Verenigde Staten met 65 procent.

Om zo’n samenwerking met een Amerikaanse stad aan te knopen en te onderhouden, is het belangrijk om Vlaamse krachten te bundelen. Zo maximaliseer je de impact van je evenement. Voor “Powering the cleantech revolution” werkte de stad samen met de haven én Flanders Investment & Trade. In de toekomst plant Antwerpen bijvoorbeeld een vergelijkbaar event met New York.

Benieuwd wat Houston je te bieden heeft aan potentiële investeerders of joint venture opportuniteiten? Meer weten over eventuele samenwerkingsprojecten rond innovatie en duurzaamheid?

Schrijf je in, tot op de dag zelf, via deze link 

 

Sectoren: 
Deel deze pagina: