Kledingmerk Café Costume kijkt naar het buitenland

Café Costume is een Antwerps kledingmerk dat herenpakken op maat verkoopt. Het merk heeft intussen vier winkels in België en kijkt nu naar het buitenland.

Angélique Van Gils is zakelijk directeur, haar neef Bruno Van Gils is creatief directeur en haar nicht Saskia Van Gils is commercieel directeur en hoofd van HR.
 
Bruno Van Gils: “Café Costume is een winkelervaring voor mannen: wij maken een kostuum op maat. De klant kan kiezen uit verschillende kwaliteitsvolle ingrediënten zoals hoogwaardige stoffen, goede pasvormen, knopen en voeringen…” 
 
Waar liggen voor jullie als groeiend bedrijf de uitdagingen? 
 
Bruno Van Gils: “We zijn met 3 vennoten, die alledrie in de winkel zijn begonnen. We kennen het vak. Nu telt ons bedrijf 20 werknemers en hebben we 4 winkels. We hebben dus telkens weer nieuwe mensen moeten aanwerven. Het juiste personeel aantrekken, opleiden en houden is niet evident voor een kmo.”
 
Angélique Van Gils: “Wie voor ons werkt, moet onze passie overbrengen, ons verhaal uitdragen. Het ambacht van kleren maken is essentieel voor ons en voor onze klanten.  Het moet een ontspannen en fijne ervaring van co-creatie zijn. Anderhalf uur duurt het voor een pak op maat samengesteld is door onze verkoper en de klant.” 
 
Bruno Van Gils: “Die ontspannen, bijna trage manier van werken, staat in schril contrast met het vernuftige maar onzichtbare IT-systeem dat erachter zit. Want zodra de bestelling geplaatst is, gaat alles razendsnel: stoffen bestellen, knippen, naaien…  Zo’n 4 à 6 weken later ligt het unieke pak in de winkel.”
 
Angelique Van Gils: “Zo primitief we begonnen zijn, met simpele Excel-bestanden, zo volautomatisch loopt alles nu. Op elk gebied zijn we ontzettend gegroeid.”
 
Jullie willen absoluut blijven groeien? 
 
Bruno Van Gils: “Ja, één boetiek is nooit onze ambitie geweest. We hebben altijd een merk met een specifieke allure op de kaart willen zetten. Wij zijn daar heel strategisch in te werk gegaan. Eerst een winkel in Antwerpen, dan een in Brussel, dan in Gent. En daarna hebben we in Kortrijk kunnen openen.” 
 
Wat zijn jullie concrete groeiplannen? 
 
Angélique Van Gils: “We zijn nu op zoek naar een nieuw kantoor in Antwerpen, want hier zitten we nu te klein.”
 
Bruno Van Gils: “We vinden Antwerpen de perfecte stad. Hier ligt ons hart en onze basis. Antwerpen is  een referentiestad voor de mode. Onze Belgische ontwerpers worden niet toevallig internationaal gevraagd door modehuizen.” 
 
Angélique Van Gils: “Cafe Costume heeft internationale ambities, absoluut. De komende vijf jaar ligt onze focus op export. Maar als we echt internationaal willen groeien, hebben we wel een stevige financiële partner nodig. Onze eerste groei hebben we hier volbracht, door heel hard te investeren in onze eigen tijd. Voor internationale expansie heb je meer geld nodig. Het is niet moeilijk om dat geld te vinden, maar het is een serieus engagement. Het is een huwelijk.” 
 
Bruno Van Gils: “Wij willen groeien, dat zit echt in onze genen. Dit is een concept dat vrij exclusief moet blijven. Maar daarom niet alleen in België.” 
 
Jullie hebben gebruik gemaakt van het investeringsfonds PMV. Waarom? 
 
Angélique Van Gils: “We hebben via Cultuurinvest de opening van onze derde winkel, in Gent, kunnen financieren. Maar het is meer dan een financiële investering. Wij zijn superfan, omdat ze ook echt meedenken: zakelijk én creatief.”
 
Bruno Van Gils: “Ze hebben ons ook in contact gebracht met andere ondernemers. Je wordt meegetroond naar events, seminaries, bijeenkomsten, die heel stimulerend en inspirerend zijn. Wij hebben aan PMV echt een creatief en rationeel klankbord gehad. Ik heb al drie andere ondernemers naar hen gestuurd.”
 
Jullie werken graag samen met andere ontwerpers en kunstenaars, waarom? 
 
Bruno Van Gils: “Ik geloof in het principe van ‘schoenmaker blijf bij uw leest’. Daarom werken we samen met andere ambachtslui en ontwerpers: Wouters & Hendrix maken mannenjuwelen voor ons. Iemand anders bretellen. Dat zijn mensen die dezelfde doelgroep aanspreken als wij, net als  de grafici en fotografen die we inschakelen. Ook onze ambassadeurs zijn dikwijls creatieve mensen. Het campagnebeeld van dit seizoen toont bijvoorbeeld schilder Michaël Borremans. Het is een plezier om zulke mensen bij ons merk te kunnen betrekken en om er zelf uit te leren.”
 
Tips voor collega-ontwerpers? 
 
Angélique Van Gils: “Volharden, veerkrachtig zijn, blijven doorgaan, en genoeg lachen. En zorgen dat je goede partners hebt die elkaars werelden begrijpen, die complementair zijn, zoals Saskia, Bruno en ik.”
 
 
Lees het volledige magazine over Antwerpse creatieve ondernemers

Uw verhaal in het volgende magazine? Gaat uw Antwerps bedrijf binnenkort internationaal? Heeft u tips voor de startende creatieveling? Laat het ons weten op creative@stad.antwerpen.be.

Deel deze pagina: