Coronavirus: wat betekenen de maatregelen voor uw bedrijf in Antwerpen?

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, neemt ons land verschillende maatregelen. Ze hebben een impact op tal van sectoren en ondernemingen. Voor de ondernemingen die nog gesloten blijven, worden steunmaatregelen behouden. We bundelen voor Antwerpse ondernemers de meest relevante informatie en nuttige links. 

Richtlijnen tot 1/4/2021

 1. Hou alleen dicht (knuffel)contact met je gezin en max. 1 vaste persoon, of 1 extra voor alleenstaanden, gedurende 2 weken dezelfde persoon. Kom buiten samen met max. 4 personen. Hou altijd 1,5 meter afstand en draag een mondmasker.
   
 2. Kom niet buiten tussen middernacht en 5 uur ‘s ochtends. Uitzondering: essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer. Er is een algemeen verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk, tijdens de feestdagen.
   
 3. Iedereen vanaf 12 jaar moet op het openbaar domein steeds een mondmasker bij zich hebben. Een (mond)masker of elk ander alternatief in stof is een masker zonder uitlaatventiel, uit stof of wegwerpmateriaal, dat nauw aansluit op het gelaat, en de neus, mond en kin bedekt, bestemd om besmettingen bij contact tussen personen te voorkomen. Draag vanaf 12 jaar een mondmasker:
  -​ In publiek toegankelijke gebouwen, openbaar vervoer en winkels;
  - Op plaatsen waar u geen 1,5 meter afstand kan houden. Meer info over het dragen van een mondmasker in Antwerpen. 
 4. Telethuiswerk is verplicht bij alle ondernemingen, verenigingen en diensten voor alle personeelsleden, tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening. Indien niet mogelijk, dan moet je gegarandeerd in veilige omstandigheden kunnen werken. Voor alle activiteiten waarvoor een protocol is afgesloten en/of een sectorgids, blijven deze regels onverminderd van toepassing.
   
 5. De winkels openen onder strenge voorwaarden: 
 • Hygiënemaatregelen: voorzie handgel aan de ingang. Zorg voor een goede verluchting. Desinfecteer uw winkel en producten. In elke zaak is een contactpersoon aangeduid om COVID-19 besmettingen te melden. Mondmasker is verplicht.
 • Laat niet meer klanten binnen dan toegestaan: 1 klant per 10 m². Als de winkeloppervlakte kleiner is dan 20m² mogen er twee klanten binnen, op voorwaarde dat 1,5 meter afstand gegarandeerd is. Winkels groter dan 400 m² en winkelcentra moeten toegangscontrole voorzien. Wie mag toezien op de naleving van de veiligheidsmaatregelen? Lees meer. Klanten winkelen alleen tenzij ze een minderjarige of hulpbehoevende begeleiden. Klanten zijn verplicht om hun handen te ontsmetten bij het betreden van de zaak en een mondmasker te dragen. Ze houden 1,5 meter afstand van andere klanten. Ze winkelen maximaal 30 minuten, behalve in winkels die uitsluitend op afspraak werken.
 • Hang de preventiemaatregelen uit, zodat ze zichtbaar zijn voor alle bezoekers, personeelsleden en leveranciers. 
 • Beheer uw wachtrij: als winkeluitbater bent u verantwoordelijk voor de wachtrij buiten uw winkel. Verwacht of ziet u een grote toestroom van klanten? Laat een winkelverantwoordelijke de wachtrij in goede banen leiden. Wordt de wachtrij te lang en loopt ze over in de aangrenzende handelszaak? Vraag klanten dan om later terug te komen of online een bestelling te plaatsen. Organiseert u acties die een grote toeloop creëren? Wees dan extra waakzaam en leidt de drukte in goede banen.
 • Plaats geen grote objecten buiten uw winkel die de voetgangersstroom kunnen belemmeren. 
 • Biedt u take-away aan? Plaats dan extra vuilnisbakken op uw terras of aan uw gevel. U bent zelf verantwoordelijk voor het bijbehorende afval. 
 • Voor winkelcentra gelden dezelfde regels en zorgen zelf voor: handgels bij de inkom,  markeringen op de grond en/of signalisaties om de social distance aan te duiden, toegangscontrole aan de ingang van het winkelcentrum
   

6. Carwashes kunnen opnieuw de deuren openen op voorwaarde dat ze diensten verlenen met respect voor 1,5 m veiligheidsafstand. Rijscholen zijn opnieuw open, op voorwaarde dat ze rekening houden met sectorprotocol.

7. Deur aan deur verkoop is verboden. Het leveren en plaatsen van vooraf bestelde goederen aan en in huis is toegelaten. 
Rondrijdende verkoop (inclusief ijskar) is verboden. Indien je verkoopt op een vaste standplaats en je bent in het bezit van een toelating ambulante handel, wordt dit wel toegelaten. 

8. Markten blijven open, max. 1 persoon per 1.5 lopende meter kraam. Voedingsproducten mogen verkocht worden, maar het nuttigen en de verkoop van drank en voeding voor consumptie ter plaatse, is verboden. Verboden: rommelmarkten, kermissen, brocantes, jaarmarkten, kerstmarkten, winterdorpen en vergelijkbare installaties; voor het gehele grondgebied van de provincie Antwerpen (verbod tot en met 31 januari 2021 bij besluit van de gouverneur).

9. Cafés en restaurants zijn gesloten

Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22 uur. Tot 20 uur mogen ook alcoholische dranken worden aangeboden om mee te nemen of te leveren, maar enkel in combinatie met het aanbieden of leveren van afhaalmaaltijden.

Hotels mogen open blijven, inclusief hun gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen, en catering voorzien aan hun gasten, enkel op hun kamer.
- Ook grootkeukens  voor verblijf-, school-, leef- en werkgemeenschappen mogen open blijven. Ook de eet- en drankgelegenheden in de transitzones van de luchthavens. Het protocol en de sectorgids voor de horeca blijft van toepassing voor de horeca inrichtingen die open mogen blijven.  

De maaltijden moeten zo aangeboden worden zodat klanten ze kunnen meenemen en elders opeten: thuis, in de hotelkamer of in de wagen op een openbare parking. Maaltijden kunnen niet ter plaatse geconsumeerd worden. Deze initiatieven zijn verboden: locaties ingericht om klanten te ontvangen en/of te bedienen zoals chalets, caravans, mobilhomes op een parking, het terras of een aparte locatie, zodat deze klanten daar hun maaltijd kunnen consumeren.

10. Er is een verbod op alcoholverkoop (ook vanuit automaten) vanaf 20 uur tot 5 uur ‘s morgens.

11. Nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur. Er is een verbod op alcoholverkoop (ook vanuit automaten) vanaf 20 uur tot 5 uur ‘s morgens.

12. Kapper/barbier. Vanaf 13 februari kunnen de kappers weer openen. Maar dat zal onder strengere voorwaarden moeten gebeuren, dan het geval was na de eerste sluiting:

 • Afspraak: alle klanten zullen een afspraak moeten maken.
 • Chirurgisch mondmasker: klanten en kappers moeten een chirurgisch - en dus geen stoffen - mondmasker dragen. Dat masker moet om de 4 uur vervangen worden.
 • 10 minuten ontsmetten: na elke kappersbeurt moet er een pauze van 10 minuten volgen om te ontsmetten en te verluchten.
 • Ventilatie: er moet voldoende ventilatie zijn bijvoorbeeld door het openen van de ramen en deuren. 
 • CO2-meter: de kapper een CO2-meter hebben om de luchtkwaliteit in het salon te kunnen meten, als er niet voldoende verlucht kan worden.
 • Wachtzaal: er mag niemand in de wachtzaal zitten, de kapper moet dus één op één de klanten bedienen. 
 • Aantal klanten: er mag maar 1 klant per 10 vierkante meter binnen
 • Aan huis: dienstverlening aan huis blijft verboden
 • Er is géén tijdslimiet van 30 minuten.

Niet medische contactberoepen.  Op 1 maart kunnen barbiers (voor trimmen en scheren) openen, net als schoonheidssalons, bemande zonnebanken en zonnecentra, niet-medische pedicurezaken, nagelsalons, massagesalons en tatoeage- en piercingsalons. Ook zij zullen onder strengere voorwaarden moeten werken. Dienstverlening aan huis door de niet-medische contactberoepen blijft verboden

13. Inrichtingen uit culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector worden gesloten voor het publiek: casino's, speelautomatenhallen en wedkantoren; wellnesscentra, met inbegrip van onder meer sauna's, jacuzzi's, stoomcabines en hammams; onbemande zonnebanken en zonnecentra, discotheken en dancings; feest- en receptiezalen; pretparken zijn gesloten, met uitzondering van de vakantieverblijven, bungalows, chalets en kampeervoorzieningen. Vanaf 8 februari mogen vakantieparken en campings open. Er zijn wel een aantal voorwaarden: de vakantieparken moeten hun restaurants, drankgelegenheden en andere gemeenschappelijke faciliteiten gesloten houden.

14. Binnenspeeltuinen, bowlingzalen, kermissen, jaarmarkten, brocantemarkten, rommelmarkten, kerstmarkten en winterdorpen, huis-aan-huis- en leurdersactiviteiten, van welke aard dan ook, zijn verboden. Klimmuren, fitnesscentra, handelsbeurzen, met inbegrip van de salons, bioscopen, skipistes, langlaufpistes en skicentra zijn gesloten. Teambuildings met fysieke aanwezigheid zijn verboden. 

WEL OPEN?
Deze activiteiten mogen open blijven (maar ter plaatse mag geen eten en drinken aangeboden, noch gebruikt worden):

 • Vanaf 13/2: dierentuinen en dierenparken. Bezoekers zullen enkel in het buitengedeelte van de parken toegelaten worden.
 • de buitenspeeltuinen 
 • de buitengedeelten van natuurparken, met inbegrip van de ingang, uitgang, sanitaire voorzieningen, eerste hulp en noodgebouwen
 • de musea, bibliotheken, spelotheken en mediatheken
 • de gebouwen der erediensten en de gebouwen bestemd voor de openbare uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening
 • conferentiezalen: kunnen niet gebruikt worden voor debatten of bijeenkomsten met publiek. Wel als vergaderzalen door bedrijven, overheidsdiensten,… om strikt professionele vergaderingen te organiseren als deze niet op afstand kunnen georganiseerd worden. Bovendien is iedereen verplicht om een mondmasker of een veilig alternatief in stof te dragen in conferentiezalen.
 • de buitengedeelten van sportinfrastructuren voor het individueel uitoefenen van sport. Zwembaden mogen open blijven, met uitzondering van recreatieve delen van subtropische zwembaden.
 • de overdekte paardenpistes in manèges en paardenrenbanen, en dit enkel met het oog op het welzijn van het dier. 

15. Erediensten. De gebouwen voor erediensten en deze bestemd voor de openbare uitoefening van morele dienstverlening zijn open. Er geldt maximum van 15 personen in het gehele gebouw ongeacht het aantal kamers. Kinderen tot en met 12 jaar, de ambtenaar van de burgerlijke stand en de bedienaar van de eredienst zijn niet meegeteld bij deze 15. Zij mogen deze activiteiten bijwonen: 

 • burgerlijke huwelijken
 • begrafenissen en crematies zonder de mogelijkheid tot blootstelling van het lichaam
 • de collectieve uitoefening van de eredienst en de collectieve uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening en van activiteiten binnen een filosofisch-levensbeschouwelijke vereniging.

16. Jeugdactiviteiten voor kinderen vanaf 12 jaar zijn niet mogelijk. Overnachtingen zijn uitgesloten. Buitenspeeltuinen blijven wel open.

17. Sportwedstrijden: professionele sportwedstrijden mogen doorgaan maar zonder publiek. Onder de 12 jaar blijven alle sportactiviteiten mogelijk, maar voor iedereen boven 12 jaar worden ze aan banden gelegd. Het mag alleen nog buiten, in een groep van maximaal 4 mensen.

18. Niet-essentiële verplaatsingen naar het buitenland zijn verboden vanaf 27/1. Essentiële reizen, waaronder reizen om professionele redenen zijn nog toegelaten. Meer info: https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

Lees ook de FAQ van bewoners op Antwerpen.be.

1. Informatie voor specifieke sectoren

Horeca

Toerisme

Cultuur

Winkel of marktkraam of foodtruck

Evenementen 

Voor evenementen op het grondgebied van stad Antwerpen zijn er belangrijke basisregels die ervoor moeten zorgen dat de gezondheidssituatie in de stad zo positief mogelijk blijft. 

 • Specifieke info over het aanvragen van een evenement in Antwerpen: zie evenement aanvragen
 • De organisatoren van handelsbeurzen, met inbegrip van salons, mogen vanaf 1 september 2020 hun activiteiten uitoefenen overeenkomstig het protocol.
 • Hebt u een vraag over de organisatie van uw privé feest? Lees de FAQ van de federale overheid.

Andere 

 

  Meer info

  2. De stad Antwerpen garandeert dienstverlening, ook voor ondernemers

  De stad Antwerpen garandeert enkel de essentiële dienstverlening aan de loketten. 

  Maak voor het aanvragen van uw attesten en documenten zo veel mogelijk gebruik van het e-loket. Aan de loketten zelf kan u enkel nog op afspraak terecht voor de meest dringende zaken. U kunt hier niet meer terecht zonder afspraak. Stel dus maximaal uw loketbezoek uit. 

  Antwerpenaars met vragen over het testdorp TestCovid en over corona kunnen bellen naar de lokale corona-infolijn: 03 435 95 55. Op weekdagen bereikbaar van 9 tot 17 uur, en in het weekend van 8 tot 16 uur. De corona-infolijn is er om algemene vragen over corona te beantwoorden.

  Hebt u andere vragen voor de stad Antwerpen? Bekijk het overzicht van de meest gestelde vragen over de aangepaste stedelijke dienstverlening voor bewoners en bezoekers. Het contactcenter van stad Antwerpen is telefonisch bereikbaar op 03 22 11 333, elke werkdag van 9 tot 17 uur of via info@antwerpen.be.

  Bedrijvenloket

  Voor al uw vragen rond ondernemen neemt u telefonisch contact op met het Bedrijvenloket op het nummer 03 338 66 88 of via bedrijvenloket@antwerpen.be.

  Het fysieke taxi-loket is open, uitsluitend voor de aflevering van bestuurderspassen. Alle andere producten blijven dus digitaal afgeleverd en de loketten blijven gesloten. U kan ook geen afspraak meer maken.

  Hebt u een digitale sleutel nodig om u te identificeren? Mail dan naar digitalesleutel@antwerpen.be met een kopie van uw eID/eVK in bijlage.

  Loket voor omgevingsvergunningen

  Student-ondernemers van TAKEOFFANTWERP

  Student-ondernemers kunnen terecht bij de starterscoach van de stad Antwerpen voor alle vragen over studeren en ondernemen, elke dinsdagvoormiddag tussen 09 en 13 uur. Meer informatie op de website van TAKEOFFANTWERP.

  Werfsignalisatie

  Mail uw vragen naar: werfsignalisatie_midden@antwerpen.be of werfsignalisatie_zuid@antwerpen.be ofwerfsignalisatie_noord@antwerpen.be. Indien nodig neemt de dienst zelf telefonisch contact op.

  3. Controle door politiediensten 

  Als we de verspreiding van het coronavirus willen tegengaan, wordt de inzet en burgerzin van iedereen gevraagd. Iedereen heeft in deze bijzondere moeilijke tijden verantwoordelijkheid op te nemen. Alleen door het contact zo minimaal mogelijk te houden, verkleint de kans op besmetting. De voorzorgsmaatregelen goed opvolgen, is dus een must.

  De lokale politie zal in de eerste plaats toezicht houden en bemiddelen. Pas na herhaaldelijke tussenkomsten in handelszaken die zich niet houden aan de opgelegde voorschriften, zal de politie maatregelen nemen. Voorlopig is dat nog niet aan de orde geweest. Afhankelijk van eventuele bijsturingen kan de politie strenger optreden. Maar wie zich hardnekkig niet aan de voorschriften houdt, zal een boete krijgen

  De boete voor een overtreding van de coronamaatregelen bedraagt 250 euro en wordt onmiddellijk geïnd.

  4. Steunmaatregelen voor ondernemers

  Stedelijke steunmaatregelen

  De maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben ook grote gevolgen voor de Antwerpse economie. Daarom kiest het stadsbestuur ervoor om zelfstandigen, ondernemers en verenigingen extra te ondersteunen. De stedelijke steunmaatregelen situeren zich vooral op het vlak van fiscaliteit, ter beschikking gesteld patrimonium, communicatie en dienstverlening. Deze maatregelen moeten ondernemers helpen om deze moeilijke periode door te komen en actief te blijven. Tegelijk geeft het stadsbestuur de aanzet voor een doorstart van Antwerpen als ondernemende stad eens de noodsituatie achter de rug is.

  Andere maatregelen

  Ook de federale en de Vlaamse regering nemen extra maatregelen om bedrijven te ondersteunen en te voorkomen dat ze in zware financiële problemen komen. Lees het overzicht van deze federale en Vlaamse maatregelen en van specifieke steunmaatregelen per sector.

  Deel deze pagina: