Coronavirus: wat betekenen de maatregelen voor jouw bedrijf in Antwerpen?

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, neemt ons land verschillende maatregelen. Ze hebben een impact op tal van sectoren en ondernemingen. Voor de ondernemingen die nog gesloten blijven, worden steunmaatregelen behouden. We bundelen voor Antwerpse ondernemers de meest relevante informatie en nuttige links. Vragen over algemene maatregelen, ook voor niet-ondernemers, vind je op antwerpen.be. Op de website van de FOD vind je een uitgebreide lijst van de handelszaken die wel en niet mogen open blijven.

Algemene maatregelen tot 25/4/2021

Meer info over:

Richtlijnen voor winkels

 • Niet essentiële winkels mogen enkel openen op afspraak.
 • Essentiële winkels kunnen open blijven. De lijst met essentiële winkels vind je hier.

Maatregelen om afstand te garanderen

 • Niet-essentiële winkels ontvangen alleen klanten op het moment van de afspraak.
 • In essentiële winkels: laat niet meer klanten binnen dan toegestaan, 1 klant per 10 m². Als de winkeloppervlakte kleiner is dan 20 m² mogen er twee klanten binnen, op voorwaarde dat 1,5 meter afstand gegarandeerd is. Er is een absoluut maximum van 50 personen.
 • Winkels groter dan 400 m² en winkelcentra moeten toegangscontrole voorzien. Wie mag toezien op de naleving van de veiligheidsmaatregelen? Lees meer.

Jouw klanten moeten: 

 • Alleen winkelen tenzij ze een minderjarige of hulpbehoevende begeleiden. 
 • Op afspraak kan consument vergezeld worden door één persoon uit hetzelfde gezin of nauw contact
 • Verplicht de handen ontsmetten bij het betreden van de zaak. 
 • Een mondmasker dragen bij het betreden van de zaak. 
 • 1,5 meter afstand houden van andere klanten. 
 • Maximaal 30 minuten winkelen, behalve als er op afspraak wordt gewerkt.

Andere maatregelen: 

 • Hang de preventiemaatregelen uit, zodat ze zichtbaar zijn voor alle bezoekers, personeelsleden en leveranciers. Een affiche voor je zaak vind je hier
 • Beheer je wachtrij: als winkeluitbater ben je verantwoordelijk voor de wachtrij buiten jouw winkel. Verwacht of zie je een grote toestroom van klanten? Laat een winkelverantwoordelijke de wachtrij in goede banen leiden. Wordt de wachtrij te lang en loopt ze over in de aangrenzende handelszaak? Vraag klanten dan om later terug te komen of online een bestelling te plaatsen. Organiseer je acties die een grote toeloop creëren? Wees dan extra waakzaam en leid de drukte in goede banen.
 • Plaats geen grote objecten buiten jouw winkel die de voetgangersstroom kunnen belemmeren.
 • Voor winkelcentra gelden dezelfde regels en zorgen zelf voor: handgels bij de inkom, markeringen op de grond en/of signalisaties om de social distance aan te duiden, toegangscontrole aan de ingang van het winkelcentrum.
 • Leveringen aan huis en ‘click-and-collect’ blijven mogelijk op voorwaarde dat je geen fysiek contact hebt met de consumenten en ze de winkelruimte niet betreden.

 

Maatregelen voor horeca (cafés en restaurants en hotels)

Cafés en restaurants zijn gesloten.

 • Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22 uur. Tot 20 uur mogen ook alcoholische dranken worden aangeboden om mee te nemen of te leveren, maar enkel in combinatie met het aanbieden of leveren van afhaalmaaltijden.
 • Als je afhaalmaaltijden (take-away) aanbiedt, plaats dan vuilnisbakken op jouw terras of aan je gevel. Je bent zelf verantwoordelijk voor het bijbehorende afval. 
 • Hotels mogen open blijven, inclusief hun gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen, en catering voorzien aan hun gasten, enkel op hun kamer.
 • Ook grootkeukens voor verblijf-, school-, leef- en werkgemeenschappen mogen open blijven. Ook de eet- en drankgelegenheden in de transitzones van de luchthavens. Het protocol en de sectorgids voor de horeca blijft van toepassing voor de horeca inrichtingen die open mogen blijven.  
 • De maaltijden moeten zo aangeboden worden zodat klanten ze kunnen meenemen en elders opeten: thuis, in de hotelkamer of in de wagen op een openbare parking. Maaltijden kunnen niet ter plaatse geconsumeerd worden. Deze initiatieven zijn verboden: locaties ingericht om klanten te ontvangen en/of te bedienen zodat ze hun maaltijd daar kunnen consumeren, zoals chalets, caravans, mobilhomes op een parking, het terras of een aparte locatie.

Meer richtlijnen voor horecazaken:

Meer richtlijnen voor organisaties en ondernemingen binnen toerisme:

 

Maatregelen voor markten en ambulante handel

 • Markten blijven open, max. 1 persoon per 1,5 lopende meter kraam.
 • Voedingsproducten mogen verkocht worden, maar het nuttigen en de verkoop van drank en voeding voor consumptie ter plaatse, is verboden.
 • Het onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële producten geldt niet voor de aanwezigheid van kramen op markten. Zo kunnen alle ambulante handelaren, ongeacht de aard van hun activiteit, op de markt aanwezig zijn. 
 • Verboden: rommelmarkten, kermissen, brocantes, jaarmarkten, kerstmarkten, deur-aan-deurverkoop. 
 • Rondrijdende verkoop (inclusief ijskar) is toegelaten. De exclusieve verkoop van alcohol valt niet onder deze categorie en is in deze vorm dus niet toegestaan.
 • Alle richtlijnen voor ondernemers met een eigen zaak, marktkraam of foodtruck in Antwerpen lees je hier.

 

Maatregelen voor nachtwinkels

 • Er is een verbod op alcoholverkoop (ook vanuit automaten) vanaf 20 uur tot 5 uur ‘s morgens.
 • Nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur.

 

Maatregelen niet-medische contactberoepen

 • Niet medische contactberoepen zijn gesloten: barbiers en kappers (met uitzondering van hondenkapsalons), schoonheidssalons, niet-medische pedicurezaken, nagelsalons, massagesalons en tatoeage- en piercingsalons. De activiteiten in de professionele kappersscholen kunnen plaatsvinden. Docenten mogen er stagiaires begeleiden.
 • Bemande zonnebanken en zonnecentra mogen wel klanten ontvangen op afspraak, volgens toepasselijke protocollen.

 

Maatregelen recreatieve en culturerele activiteiten

 

Evenementen organiseren?

Voor evenementen op het grondgebied van stad Antwerpen zijn er belangrijke basisregels die ervoor moeten zorgen dat de gezondheidssituatie in de stad zo positief mogelijk blijft.

 

Maatregelen opleidingen

Opleidingen van vliegtuigpiloten kunnen heropstarten. Rijscholen zijn open, op voorwaarde dat ze rekening houden met sectorprotocol.

 

Maatregelen: divers

 • Carwashes kunnen openen op voorwaarde dat ze diensten verlenen met respect voor 1,5 m veiligheidsafstand.
 • Het leveren en plaatsen van vooraf bestelde goederen aan en in huis is toegelaten
 • Immomakelaars: huisbezoeken zijn toegelaten in het kader van immo-activiteiten door professionele makelaars. Zij moeten het afgesproken protocol volgen.
 • Conferentiezalen: kunnen niet gebruikt worden voor debatten of bijeenkomsten met publiek. Wel als vergaderzalen door bedrijven, overheidsdiensten,… om strikt professionele vergaderingen te organiseren als deze niet op afstand kunnen georganiseerd worden. Bovendien is iedereen verplicht om een mondmasker of een veilig alternatief in stof te dragen in conferentiezalen.
 • De haven van Antwerpen blijft permanent operationeel. Bekijk een overzicht van alle adviezen en maatregelen voor de havengemeenschap.

 

Maatregelen jeugd- en sportorganisaties

 

Maatregelen erediensten

Wil je weten of je jouw zaak kan openen en aan welke voorwaarden je moet voldoen? Zie de algemene website over corona, de websites van de federale overheidsdienst economie, Unizo en VOKA. Ook andere websites van beroepsverenigingen, sectorfederaties, sociale secretariaten, ... kunnen je de nodige info bezorgen.

 

De stad Antwerpen garandeert dienstverlening, ook voor ondernemers

De stad Antwerpen garandeert enkel de essentiële dienstverlening aan de loketten. Je kan enkel nog op afspraak terecht voor de meest dringende zaken. Maak voor het aanvragen van je attesten en documenten zo veel mogelijk gebruik van het e-loket.

Antwerpenaars met vragen over het testdorp TestCovid en over corona kunnen bellen naar de lokale corona-infolijn: 03 435 95 55. Op weekdagen bereikbaar van 9 tot 17 uur, en in het weekend van 8 tot 16 uur. 

Heb je andere vragen voor de stad Antwerpen? Bekijk het overzicht van de meest gestelde vragen over de aangepaste stedelijke dienstverlening voor bewoners en bezoekers. Het contactcenter van stad Antwerpen is telefonisch bereikbaar op 03 22 11 333, elke werkdag van 9 tot 17 uur of via info@antwerpen.be.

Nog vragen als ondernemer? Contacteer ons bedrijvenloket 

Voor al jouw vragen rond ondernemen neem je telefonisch contact op met het bedrijvenloket op het nummer 03 338 66 88 - bedrijvenloket@antwerpen.be.

Je kan geen afspraak maken bij ons fysieke taxi-loket. Alleen voor de aflevering van bestuurderspassen wordt er een uitzondering gemaakt. Alle andere producten blijven dus digitaal afgeleverd en de loketten blijven gesloten. Heb je een digitale sleutel nodig om je te identificeren? Mail dan naar digitalesleutel@antwerpen.be met een kopie van jouw eID/eVK in bijlage.

Loket voor omgevingsvergunningen

Bekijk alle info hierover en de contactinformatie van het loket voor omgevingsvergunningen

Student-ondernemers van TAKEOFFANTWERP

Student-ondernemers kunnen terecht bij de starterscoach van de stad Antwerpen voor alle vragen over studeren en ondernemen, elke dinsdagvoormiddag tussen 9 en 13 uur. Meer informatie op de website van TAKEOFFANTWERP.

Werfsignalisatie

Mail uw vragen naar: werfsignalisatie_midden@antwerpen.be, werfsignalisatie_zuid@antwerpen.be of werfsignalisatie_noord@antwerpen.be. Indien nodig neemt de dienst zelf telefonisch contact op.

 

Steunmaatregelen voor ondernemers

Stedelijke steunmaatregelen

Het Antwerpse stadsbestuur ondersteunt zelfstandigen, ondernemers en verenigingen. De stedelijke steunmaatregelen situeren zich vooral op het vlak van fiscaliteit, ter beschikking gesteld patrimonium, communicatie en dienstverlening. Deze maatregelen moeten ondernemers helpen om deze moeilijke periode door te komen en actief te blijven. Tegelijk geeft het stadsbestuur de aanzet voor een doorstart van Antwerpen als ondernemende stad eens de noodsituatie achter de rug is.

Andere maatregelen

Ook de federale en de Vlaamse regering nemen extra maatregelen om bedrijven te ondersteunen en te voorkomen dat ze in zware financiële problemen komen. 

 

Controle door politiediensten 

Als we de verspreiding van het coronavirus willen tegengaan, wordt de inzet en burgerzin van iedereen gevraagd. Iedereen heeft in deze bijzondere moeilijke tijden verantwoordelijkheid op te nemen. Alleen door het contact zo minimaal mogelijk te houden, verkleint de kans op besmetting. De voorzorgsmaatregelen goed opvolgen, is dus een must.

De lokale politie zal in de eerste plaats toezicht houden en bemiddelen. Pas na herhaaldelijke tussenkomsten in handelszaken die zich niet houden aan de opgelegde voorschriften, zal de politie maatregelen nemen.Afhankelijk van eventuele bijsturingen kan de politie strenger optreden.

De boete voor een overtreding van de coronamaatregelen bedraagt 250 euro en wordt onmiddellijk geïnd.

Deel deze pagina: