Coronavirus: wat betekenen de maatregelen voor jouw bedrijf in Antwerpen?

Vragen over algemene maatregelen, ook voor niet-ondernemers, vind je op antwerpen.be. Op de website van de FOD vind je een overzicht van de nog geldende maatregelen en specifieke protocollen per sector

Coronabarometer

De Coronabarometer wordt gedeactiveerd. 

Algemene maatregelen 

  • Mondmaskerplicht:

De mondmaskerplicht vervalt overal behalve in ziekenhuizen, in medische kabinetten (bij de dokter) en in apotheken. Men moet dus niet langer een mondmasker dragen in het openbaar vervoer.

Wel blijft het mondmasker aangeraden op erg drukke plaatsen of in zorgomgevingen zoals woonzorgcentra of bij de tandarts, kinesist, psycholoog of logopedist. Ook het goed ventileren van binnenruimtes blijft sterk aangeraden omdat het een sterk wapen is tegen virusoverdracht en in het algemeen goed is voor ons welzijn, onze gezondheid en productiviteit.

Het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie wordt opgeheven. Ook vervalt de verplichting tot het testen op dag 1 en 7, de quarantaine van 10 dagen en het kunnen voorleggen van:

  • het Passenger Locator Form
  • een geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat

Dit geldt echter niet voor reizigers die uit een land komen met een nieuwe zorgwekkende variant (Variant of Concern). Voor hen blijven de huidige regels van toepassing.

Maatregelen voor horeca (cafés en restaurants en hotels)

  • Binnen is een luchtkwaliteitsmeter (CO2) verplicht
  • Horecazaken zijn open op basis van verscherpte protocollen inzake luchtkwaliteit, ventilatie en maximale capaciteit in functie van de oppervlakte.

Meer richtlijnen voor horecazaken:

Maatregelen voor markten en ambulante handel

  • Rondrijdende verkoop (inclusief ijskar) is toegelaten. De exclusieve verkoop van alcohol valt niet onder deze categorie en is in deze vorm dus niet toegestaan.

Evenementen organiseren?

Voor evenementen op het grondgebied van stad Antwerpen zijn er belangrijke basisregels die ervoor moeten zorgen dat de gezondheidssituatie in de stad zo positief mogelijk blijft.

Algemene sites met laatste info over de maatregelen

Wil je weten of je jouw zaak kan openen en aan welke voorwaarden je moet voldoen? Zie de algemene website over corona, de websites van de federale overheidsdienst economie, Unizo en VOKA. Ook andere websites van beroepsverenigingen, sectorfederaties, sociale secretariaten, ... kunnen je de nodige info bezorgen.

De stad Antwerpen garandeert dienstverlening, ook voor ondernemers

Antwerpenaars met vragen over corona kunnen bellen naar de lokale corona-infolijn: 03 435 95 55. Van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 9 tot 17 uur

Maak voor het aanvragen van je attesten en documenten zo veel mogelijk gebruik van het e-loket.

Heb je andere vragen voor de stad Antwerpen en vind je het niet meteen op de site of via de vraagbaak? Het contactcenter van stad Antwerpen is telefonisch bereikbaar op 03 22 11 333, elke werkdag van 9 tot 17 uur of via info@antwerpen.be.

Loket voor omgevingsvergunningen

Bekijk alle info hierover en de contactinformatie van het loket voor omgevingsvergunningen

Student-ondernemers van TAKEOFFANTWERP

Student-ondernemers kunnen terecht bij de starterscoach van de stad Antwerpen voor alle vragen over studeren en ondernemen, elke dinsdagvoormiddag tussen 9 en 13 uur. Meer informatie op de website van TAKEOFFANTWERP.

Werfsignalisatie

Mail uw vragen naar: werfsignalisatie_midden@antwerpen.be, werfsignalisatie_zuid@antwerpen.be of werfsignalisatie_noord@antwerpen.be. Indien nodig neemt de dienst zelf telefonisch contact op.

Steunmaatregelen voor ondernemers

Stedelijke steunmaatregelen

Het Antwerpse stadsbestuur ondersteunt zelfstandigen, ondernemers en verenigingen. De stedelijke steunmaatregelen situeren zich vooral op het vlak van fiscaliteit, ter beschikking gesteld patrimonium, communicatie en dienstverlening. Deze maatregelen moeten ondernemers helpen om deze moeilijke periode door te komen en actief te blijven. Tegelijk geeft het stadsbestuur de aanzet voor een doorstart van Antwerpen als ondernemende stad eens de noodsituatie achter de rug is.

Andere maatregelen

Ook de federale en de Vlaamse regering nemen extra maatregelen om bedrijven te ondersteunen en te voorkomen dat ze in zware financiële problemen komen. 

Controle door politiediensten 

Als we de verspreiding van het coronavirus willen tegengaan, wordt de inzet en burgerzin van iedereen gevraagd. Iedereen heeft in deze moeilijke tijden verantwoordelijkheid op te nemen. De voorzorgsmaatregelen goed opvolgen, is dus een must.

De lokale politie zal in de eerste plaats toezicht houden en bemiddelen. 

Deel deze pagina: