Coronacrisis doet bedrijven versneld innoveren: stad Antwerpen geeft 1 miljoen euro voor slimme oplossingen

Van een uniek winkelconcept op de Meir, met technologie uitgeruste armbandjes voor cultuur- of sportevenementen tot een online monitoringsysteem voor ontslagen ziekenhuispatiënten. De stad Antwerpen geeft 7 bedrijven samen één miljoen euro om hun slimme oplossingen tot nuttige producten uit te werken. Ze werden geselecteerd uit meer dan 100 inzendingen.

Oproep tot innovatieve oplossingen

De Antwerpse economie ‘futureproof’ maken, daarop focust stad Antwerpen nu meer dan ooit. De coronacrisis zet ondernemers ertoe aan nieuwe inzichten te ontwikkelen en wendbaarheid te tonen. Maar ze staan niet alleen, stad Antwerpen ondersteunt ze. De voorbije zomer lanceerde ze een oproep naar bedrijven. 110 kandidaten toonden hun slimme oplossingen met een positieve impact op de veranderende samenleving en economie.

1 miljoen euro voor uitwerking van projecten

De jury selecteerde 7 bedrijven. Om hun oplossing te realiseren, krijgen ze afhankelijk van hun voorstel een bedrag van €25.000 tot €200.000. Goed voor een totaalbudget van 1 miljoen euro. Dat budget komt uit het stedelijk compensatiefonds voor de coronacrisis waarmee stad Antwerpen bedrijven bijstaat. Naast deze zeven winnaars ontvangt een 8ste project ook financiële steun met middelen van het programma Economie van stad Antwerpen

7 winnaars geselecteerd

De jury met experten van de stad, BlueHealth Innovation Center, Digipolis, The Beacon en Vlaanderen Circulair selecteerde deze ingezonden digitale en circulaire oplossingen:

 

1. Uniek winkelconcept op de Meir

Met The Future of shopping bouwt Retailhub een unieke winkelervaring uit in de Antwerpse Stadsfeestzaal. Ondernemers zullen er de nieuwste technologie en digitale toepassingen zoals computer vision, virtuele realiteit, biometrie en robotisering kunnen uittesten in de “Stores of the future”. Slimme datacaptatie bundelt de feedback van het winkelend publiek en dat levert relevante inzichten op voor de handelaar en met uitbreiding de sector. Succesvolle concepten kunnen ingezet worden in andere Antwerpse panden en (inter)nationaal doorgroeien.

Contact: Retailhub | Jorg Snoeck | jorg@retail.be | 0475 460 384

2. Een makerspace in The Beacon

De makerspace die IO Lab zal opzetten in innovatiehub The Beacon wordt een ontmoetingsplaats voor bedrijven, organisaties, kennisinstellingen en burgers die samen werken aan oplossingen voor de slimme stad. Het project versterkt de lokale maakindustrie door vernieuwende digitale productietechnieken zoals lasercutter, CNC-frees of 3D-printer aan mensen en bedrijven aan te bieden. En ook vult IO Lab hiermee de missing link in The Beacon in: een plek waar bedrijven ‘proof of concepts’ kunnen uittesten en deelnemen aan ‘design sprints’.

 

3. Machine voor productie van basismateriaal voor mondmaskers

Talenco zal een innovatieve machine ontwikkelen die het filtermateriaal maakt voor hi-end mondmaskers voor de gezondheidszorg. Het bedrijf wil het materiaal ontwikkelen in een op-maat-gemaakte productielijn en aanleveren aan Belgische producenten van mondmaskers. Talenco zal deze machine ook in het buitenland verkopen om daar lokale productie te stimuleren.

Contact: Talenco – Topolina BVBA | Jens Hendrickx | Jens.hendrickx@talenco.be | +32 3 369 43 00

4. Onderzoek naar goedkope contact-tracing armband voor evenementen

Rombit scoorde al op de internationale markt met armbandjes die social distancing moeten garanderen. Het bedrijf start nu een onderzoek naar een andere technologie om goedkopere armbandjes te ontwikkelen. Ze kunnen ingezet worden bij grote, dense massa’s om contact tracing mogelijk te maken.

Contact: Rombit NV | Charlotte Sterkens | charlotte.sterkens@rombit.be

5. Online monitoringsysteem om ziekenhuispatiënten thuis op te volgen

Medisch toezicht op afstand, is het project waar Byteflies aan werkt. Deze Antwerpse scale-up ontwikkelt sensortechnologie voor de zorg zodat Covid-19-patiënten sneller naar huis kunnen terugkeren, onder medisch toezicht op afstand. Byteflies ontwikkelt voor deze telemonitoring een kit met eenvoudige apparatuur om ademhaling, temperatuur, zuurstofsaturatie en hartslag te meten. Een 600-tal patiënten uit Antwerpse ziekenhuizen zullen zo thuis kunnen opgevolgd worden, het verlaagt de druk op het ziekenhuispersoneel. In eerste instantie gericht op Covid-19 patiënten, maar dit kan uitgebreid worden naar telemonitoring van andere chronisch zieken. Byteflies gaat met deze sensortechnologie ook de exportmarkt op.

Contact: Byteflies | Hans Danneels | hans.danneels@byteflies.com | 0460 948 349

6. Uniek circulair schoonmaakproduct

YOKUU, een uniek circulair schoonmaakproduct zal uitgewerkt worden door de Antwerpse start-up Probibel, waarbij goedaardige microben worden ingezet tegen hardnekkig vuil en slechte microben. De consument koopt het actieve product in de vorm van parels en investeert éénmalig in een herbruikbare sprayfles. Dit systeem bespaart op transport van water en plastiek. Probibel zal de productontwikkeling van dit circulaire concept verder verfijnen en een volledige productlijn uitwerken.

Contact: Probibel | Joris Jansen | www.yokuu.be | 0472 659 806

7. Vernieuwende software die goedkoper sorteert en meer recycleert

PolyPerception, een innovatie in het recycleren van plastiek verpakkingsafval, dat is wat Rafaël Hautekiet zal uitwerken in een analysetool. Hij gebruikt hiervoor visuele identificatie, AI-analyse en nieuwe digitale technieken. Deze jonge ingenieur ontwikkelt een model om individuele bestanddelen van restafval slim te identificeren. Zo kan een afvalverwerkingsbedrijf goedkoper sorteren en meer herbruikbaar materiaal terug in de omloop brengen. Dit model kan ook ingezet worden bij lokale besturen, bedrijven met gemengde afvalstromen en in de evenementensector.

Contact: PolyPerception | Rafaël Hautekiet | rafael@polyperception.com | 0478 339 404

Al deze geselecteerde projecten zullen in een termijn van zes maanden gerealiseerd worden. De stad begeleidt bij de uitwerking van de oplossing en zorgt - waar nodig - voor matchmaking met andere partijen.

8ste project focust op mode

Het achtste, apart ondersteunde project komt van de innovatiestudio Yeswecan. Die wil de duurzaamheid en het imago van de Antwerpse modesector versterken.

Een living lab voor circulaire mode is het project van Studio Yeswecan, samen met  Mooi (organisator van Mooi Festival, de mode van morgen) en de kunstenschool LUCA. In dit lab wordt een innovatieprogramma opgezet voor productie van een Antwerpse sneaker. Lokale materialen, expertise en infrastructuur van Antwerpse actoren uit verschillende disciplines worden hierbij ingezet. Het moet ook de start zijn van een ecosysteem in de Antwerpse circulaire mode. Daaruit kan een lokale groep ambassadeurs en experten groeien die participeren aan circulair design, innovatie, communicatie, content en business modelling.

Contact: Studio Yeswecan | Mathias De Winter | mathias@yeswecan.studio | 0475 742 094

 

Deel deze pagina: