CEO Ives Agemans over Cyborn. Antwerpen thuishaven voor internationale sterspeler in gamingindustrie

Copyright: Cyborn

Ives Agemans is CEO van de animatiestudio Cyborn. Dat bedrijf is volgens Trends de snelste groeier bij de middelgrote onafhankelijke bedrijven in Antwerpen. Een uitblinker dus. Een belangrijke innovator ook, die soms wordt vergeleken met de Amerikaanse animatiestudio Pixar. Tijd voor een gesprek.

Van animatiestudio naar gamingstudio

Ives Agemans richtte Cyborn op in 1998. Lange tijd richtte het bedrijf zich op de productie of coproductie van 3D-animatiefilms of apps voor onder meer Star Wars. In 2019 veranderde Agemans het geweer van schouder: “Wij waren afhankelijk van vaak ondoorzichtige distributiekanalen die elk hun graantje wilden meepikken en hebben dan de focus verlegd naar gaming en virtuele realiteit. Hubris VR wordt ons eerste eigen virtual reality game. We brengen het op de markt via online games stores, zoals Steam VR, Oculus van Facebook en Viveport. Daar hebben we veel meer transparantie en een veel groter marktbereik. Ook Playstation VR is lovend over de kwaliteit van ons ontwerp.” 

Op zoek naar een strategische partner

Tot op heden is Ives Agemans nog de enige aandeelhouder van Cyborn. Maar de koerswijziging zorgt ook voor nieuwe uitdagingen: “De markt van games en VR-toepassingen is echt booming business en Cyborn heeft daar een bijzondere expertise. We verwachten binnen 5 jaar een groei met factor 20." Voor 2021 is het bedrijf op zoek naar een strategische aandeelhouder. "We plannen een kapitaalronde van minimum 3 miljoen euro bij Belgische of internationale investeerders.”

Buitenlandse klanten blijven in de stad hangen

Cyborn is een mooi voorbeeld hoe topbedrijven zich fijnmazig kunnen verweven in een stedelijke woon-werkomgeving. Het bedrijf zit achter de hoek van kunstencentrum De Roma en vindt de plek heel aantrekkelijk voor haar werknemers die zich bijna allen met de fiets, te voet of het openbaar vervoer verplaatsen.  Voor de klanten is de nabijheid van de autostrade een troef. “Antwerpen is ook een fantastische plek om te vertoeven. Onze buitenlandse klanten komen niet enkel naar ons voor business, maar willen ook de helft van de tijd proeven van deze schitterende stad.”  

Knap talent voor Cyborn                                      

Het bedrijf werkt intussen met een vaste kern van 25 medewerkers en een flexibele pool van freelancers die internationaal werkzaam zijn: “In onze marktniche vinden we heel wat talent bij de jonge studenten die bij ons stage lopen en bij toptalent dat eerst naar het buitenland trok maar nu terugkeert. We hebben een mix van developers en ‘artiesten’. Die laatsten moeten vooral ook een technische achtergrond hebben. Daarvoor is de bacheloropleiding 'Digital Arts and Entertainment' van Howest Kortrijk uitstekend. In Antwerpen is de opleiding 'Grafische en Digitale Media' bij AP hogeschool heel sterk. We blijven investeren in dat lokaal talent. Die vormen de basis voor onze lange termijngroei.”

SuperNova in Antwerpen als hefboom               

Voor een bedrijf als Cyborn is aanwezigheid op tech beurzen wereldwijd heel belangrijk. “In het verleden mikten we op SXSW in Houston en op Gamescom in Keulen. Maar ook de tech beurs SuperNova in september 2018 in Antwerpen was heel belangrijk voor onze groei. Het zal je dus niet verbazen dat ik uitkijk naar een nieuwe editie van het SuperNova na deze coronacrisis... net als naar zo veel andere dingen." 

 

Deel deze pagina: