Bedrijf in de kijker: Velodome

Staat er een zomerse fietstocht op uw agenda? Dan kan u in stijl afsluiten in de Velodome in Berchem. Op 20 juni opent het nieuwe fietsatelier annex brasserie in de oude gebouwen van brouwerij De Koninck zijn deuren.

“Ik ben een echte wielergek. Daarom wilde ik een plaats creëren waar andere wielerliefhebbers terecht kunnen voor alles wat met fietsen te maken heeft”, legt eigenaar Philippe Van Eekhout uit. “Telkens als ik met vrienden ging fietsen, stelden we ons dezelfde vraag: waar gaan we na afloop naartoe om iets te drinken? Wel, vanaf nu kan je bij ons terecht om een mooie fietsdag af te sluiten.” 

Fietswalhalla in Berchem

Tot vorig jaar werkte Van Eekhout in een transportbedrijf. “Ik merkte dat ik op het punt stond om een burn-out te krijgen. Toen heb ik al mijn moed bijeen geraapt om iets te doen waar ik echt zin in had.” 

Het resultaat is een fietswalhalla van 700 m² in de paardenstallen van de oude brouwerij De Koninck. “De locatie vond ik exact een jaar geleden”, vertelt Van Eekhout. “De gebouwen stonden al een tijd leeg. Ze waren vervallen en er was best wel wat werk aan omdat we een aantal authentieke elementen wilden bewaren. Dat is goed gelukt.”

Nieuw concept 

Velodome valt moeilijk in een hokje onder te brengen: “Ik wilde niet zomaar een winkel openen, wel een belevingsplaats waar fietsen centraal staan. Het is een nieuw concept, in elk geval in België. Ik had het wel al gezien in Londen en Berlijn, daar heb ik mijn inspiratie gehaald.” 

Samen met Stijn en Maarten Heyvaerts ging Van Eekhout aan de slag: “In de conceptstore vind je naast kwaliteitsfietsen ook trendy accessoires zoals fietskleren en –gadgets. Bovendien kunnen onze klanten in het open atelier de mecaniciens aan het werk zien. En we hebben er ook voor gezorgd dat je gewoon je fiets kan afspoelen na een fietstocht.” 

Workshops en events

Naast een fietsatelier, winkel en eetcafé is er ook ruimte voor events. “Een grote wielerwedstrijd kan je bij ons op groot scherm komen bekijken. Daarnaast organiseren we ook workshops. Zo hoop ik bijvoorbeeld meer dames op de fiets te krijgen door onze workshops waarin we de basics uitleggen. De agenda begint stilaan vorm te krijgen, maar we staan open voor alle creatieve ideeën die passen bij de fietscultuur.” 

De Pelgrim

Aan de oude paardenstallen grenst De Pelgrim, het bekende bruine café dat binnen enkele weken zijn deuren opent. Het authentieke karakter van het café zal zo goed als mogelijk hersteld worden, alleen een muur wordt verwijderd zodat het café aansluit op de eetruimte van de Velodome.


Praktisch

Velodome
Boomgaardstraat 12, 2600 Berchem
03 283 44 49
info@velodome.cc
 

Deel deze pagina: