Antwerpse ondernemers nemen een vliegende start met microkrediet

Still stadsreportage microStart: Kredieten en advies voor micro-ondernemers

De wereldwijde pandemie heeft een grote impact op de lokale economie. Dat deed heel wat mensen nadenken over hun loopbaan en professionele ambities. Droom je van een eigen zaak? Of ben je op zoek naar extra kapitaal om je onderneming te laten groeien? Organisaties zoals microStart moedigen iedereen aan om hun ondernemersdroom waar te maken. Tijdens de MicroStartersweek van 22 tot 26 februari leer je alles over microkredieten en hoe je die kan inzetten voor je onderneming.

Iedereen zicht op een eigen zaak

MicroStart verstrekt microkredieten tot €25.000 aan ondernemers die bij de traditionele banken uit de boot vallen voor financiering. Denk bijvoorbeeld aan (alleenstaande) moeders en vrouwen, kortopgeleiden, jonge ondernemers en 50+’ers, ondernemers in moeilijkheden en ondernemers met buitenlandse roots. Het bedrag van het microkrediet kunnen ze gebruiken voor investeringen in voertuigen, machines of stock, maar ook om in de eerste maanden allerlei administratieve opstartkosten of huur te overbruggen. 

De organisatie microStart biedt naast het krediet ook gratis begeleiding aan om de (nieuwe) ondernemers te ondersteunen. Ze geven starters coaching bij hun financieel plan. Daarnaast organiseert microStart regelmatig opleidingen en workshops rond thema’s als cashflow, marketing en kostenstructuren. En dat model lijkt te werken want: 

  • 75% van de starters bouwt een duurzaam bedrijf op dat nog actief is na 2,5 jaar;
  • micro-ondernemers zagen hun inkomen met gemiddeld 9,5% stijgen dankzij het krediet;
  • 84% is nog steeds aan het werk na 2,5 jaar (waarvan 78% als zelfstandige). 

Skye Scrapers: creatief winkelconcept dankzij microkrediet

Ook Gaia slaagde erin om een bloeiende zaak op te starten dankzij microStart. In haar winkel Skye Scrapers in Antwerpen verkoopt ze t-shirts met originele prints en handgeschilderde jassen, tassen en schoenen. Met haar initiatief wil Gaia jonge, creatieve makers de kans geven om hun eigen kleding te verkopen. Gaia kon niet terecht bij de reguliere banken en in haar zoektocht naar financiering ontdekte ze microStart. Ze kwam in aanmerking voor een microkrediet waarmee ze haar winkel inrichtte en machines aankocht. Naast het krediet krijgt Gaia ook begeleiding van microStart: een coach leert haar de kneepjes van het ondernemersvak en ondersteunt haar met hands-on tips en nieuwe ideeën.

Bekijk hier de stadsreportage. 

Microkredieten geven een boost aan Antwerpse economie 

Sinds oktober vorig jaar verleende microStart met de steun van stad Antwerpen al 69 microkredieten. Daarbovenop kregen 54 micro-ondernemers begeleiding van een coach bij hun businessplan of financieel plan. Microkredieten zijn een goed opstapje naar de arbeidsmarkt. Ze dragen bij aan lokale economische ontwikkeling. Tot slot zorgen initiatieven als microStart voor meer diversiteit in de Antwerpse ondernemerswereld. De cijfers over de Antwerpse microStarters geven de diversiteit weer:

  • 56% is starter;
  • 34% is vrouwelijk ondernemer; 
  • 10% is vluchteling; 
  • 30% is jonger dan 30;
  • 71% had voor de financiering een inkomen onder de armoedegrens.

Schrijf je nu in voor de MicroStartersweek 2021

De MicroStartersweek gaat door van 22 tot 26 februari 2021 en verloopt dit jaar volledig digitaal. In meer dan 25 sessies deelt microStart praktische informatie over ondernemen en microkredieten. Op het programma staan infosessies, workshops en gesprekken met ondernemers die hun zaak met microkrediet hebben opgestart. 

Deelnemen is gratis. 

Bekijk het volledige programma hier

Heb je interesse? Schrijf in via de website van microStart.

Thema's: 
Deel deze pagina: