Antwerpse industrie schoolt 10 niet-technici om tot vaklui in onderhoud

Met gemiddeld meer dan 600 door VDAB geregistreerde openstaande vacatures is onderhoudstechnicus nog steeds hét belangrijkste knelpuntberoep in de industrie in de regio Antwerpen. Daarom richtten verschillende actoren in de regio negen maanden geleden voor personen met weinig technische voorkennis een opleiding in over elektrische onderhoudstechnieken. 

In totaal toonden naar verluidt meer dan 200 werkzoekenden interesse. Na een grondige screening samen met de deelnemende bedrijven (waaronder Ora Liften, New Holland Tractor, Spie Belgium en CB Service) werden 10 deelnemers geselecteerd.
 
Die volgden na een basisopleiding van twaalf weken bij VDAB een meer technische en zeer praktijkgerichte opleiding - op maat van de bedrijven - bij Anttec, het opleidingscentrum van de technologische sector. "Het staat nu al vast dat de tien een vast contract aangeboden zullen krijgen", aldus de inrichters. 
 
De participerende bedrijven zien het zitten: "De technische wensen en criteria die we als bedrijf hadden, werden geïntegreerd in de opleiding. Hierdoor kunnen we op het einde van de opleidingscyclus direct techniekers aanwerven die het bedrijf kennen en meteen inzetbaar zijn”, aldus Jan Van Goethem, Gedelegeerd Bestuurder van Ora Liften. 
 
Kris Van Eeckhout, manager van FTMA, het sectorfonds metaal Antwerpen: “Op vraag van de bedrijven zijn we reeds gestart met een nieuwe opleiding voor mechanische onderhoudstechnieken. We hopen met onze opleidingen jaarlijks zo’n 30-tal werkzoekenden op te leiden tot onderhoudstechnici.”
 
De inrichters zijn Talentenfabriek (Stad Antwerpen, VDAB en de sectoren metaal en chemie) en de technologische sector (Agoria, Anttec en FTMA).
 
 
Bron: Engineeringnet.be

Deel deze pagina: