Antwerpse haven kleurt Afrikaans met eerste editie ’Club Afric’

foto: Michel Dauchy

Op woensdag 11 juni hield de Antwerpse haven ‘Club Afric’ boven de doopvont. ‘Club Afric’ is een nieuw initiatief waarmee de haven van Antwerpen de banden tussen de Antwerpse havengemeenschap en de Afrikaanse businessgemeenschap wil versterken. Afrika speelt hoe langer hoe meer een prominente rol in de wereldeconomie. Het is zonder meer het continent van de toekomst dat nog heel wat potentieel te bieden heeft. 

Afrika en de haven

Afrika is een belangrijke businesspartner voor de Antwerpse haven. Het afgelopen jaar werd er 21,5 miljoen ton verhandeld tussen Afrika en Antwerpen. Zuid-Afrika, Algerije en Togo zijn de nummers 1, 2 en 3 van Afrikaanse landen waarmee het meest intens handel wordt gedreven. Ook Port of Antwerp International, de investeringsdochter van het Antwerpse Havenbedrijf, richt zijn pijlen al enige tijd op Afrika. In 2011 werd bijvoorbeeld een samenwerkingsovereenkomst opgesteld met de haven van San Pedro (Ivoorkust), de belangrijkste cacaohaven van de wereld, en al sinds 2003 stelt het Havenbedrijf zijn kennis en expertise ter beschikking voor de uitbouw van de Congolese havens. De Afrikaanse markt is zonder twijfel een zeer belangrijke markt voor Antwerpen, met nog een aanzienlijk potentieel. Daarom organiseert het Havenbedrijf op regelmatige basis beurzen ter plaatse of neemt het deel aan missies, zoals vorige week nog met Flanders Investment and Trade in Nigeria. 
 

Club Afric

Aan de reeks van initiatieven voor de Afrikaanse markt wordt nu ‘Club Afric’ toegevoegd. Het evenement heeft de ambitie om uit te groeien tot hét jaarlijkse moment waarop de historische banden tussen de Antwerpse havenspelers op de Afrikaanse markt en Afrikaanse bedrijven of personen uit te breiden en verder te versterken. De eerste editie startte alvast veelbelovend en kan met ongeveer 90 inschrijvingen nu al een succes worden genoemd. 
 

Afrika in de wereldeconomie

Het Afrikaanse continent heeft de jongste decennia een grondige evolutie doorgemaakt en wordt sinds enkele jaren aangevinkt als een groeiregio. The Africa Competitiveness Report 2013 gepubliceerd door de Wereldbank, stelt het zo: “Africa is at an auspicious moment in history, when the successes of past decades and an increasingly favorable economic outlook combine to give the continent an unprecedented opportunity to boost investments and spur regional integration to end poverty within a generation.” 

Sectoren: 
Deel deze pagina: