Antwerpen en Vlaanderen investeren in incubator voor duurzame chemie

Vlaanderen zal middelen inzetten om de incubator BlueChem te realiseren op het  eco-effectief bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. Dat vertelde minister-president Kris Peeters donderdag op een event waar essenscia vlaanderen, FISCH, Blue Gate Antwerp en stad Antwerpen het businessmodel voor BlueChem voorstelden. Naast de aangekondigde Vlaamse middelen heeft stad Antwerpen op zijn investeringsbegroting al 4 miljoen euro voorzien voor BlueChem. 

Het business model van BlueChem is af. Straks staat er op Blue Gate Antwerp een incubator/accelerator voor duurzame chemie waar startende bedrijven, KMO’s, researchafdelingen van grote bedrijven en kennisinstellingen terecht kunnen. Ontdek in een kort filmpje wat die incubator voor u kan betekenen.

Het business model gaat uit van een startscenario met een incubator die ruimte biedt aan bedrijven en kennisinstellingen om zich te vestigen met duurzame chemie labo’s. Verder zal BlueChem services bieden zoals financieringsinstrumenten, mogelijkheden tot upscaling, administratieve ondersteuning en matchmaking met partners.

De basisinvestering bedraagt 6,1 miljoen euro in het gebouw. Voor de doorgroei naar het groeiscenario (uitbreiding tot 6000 m²) is een extra basisinvestering van 1,8 miljoen euro nodig. De incubator zal opgestart worden 4 vier werknemers. Op tien jaar tijd moet BlueChem leiden tot een klantenbasis van 33 tot 55 bedrijven met 1000 tot 1650 jobs. Het onderzoek wees het duurzaam bedrijventerrein Blue Gate Antwerp aan als de ideale locatie.

Naast de aangekondigde Vlaamse middelen heeft stad Antwerpen op zijn investeringsbegroting al 4 miljoen euro voorzien voor BlueChem. 

Met deze toezeggingen kan na het business model onderzoek BlueChem meteen echt van start gaan. Nog dit jaar wil BlueChem een EFRO-dossier indienen. De realisatie van de incubator is voorzien voor 2016.  

Cruciaal in het lukken van een incubator is de samenwerking tussen alle stakeholders. Dirk Fransaer van Vito pleitte op het BlueChem-event daarom ook voor een samenwerking tussen onderzoeksgroepen op één locatie. FISCH, waarin alle universiteiten vertegenwoordigd zijn, staat volledig achter deze aanpak. Ook Wouter De Geest, CEO van BASF Antwerpen, gaf zijn steun aan deze samenwerking tussen overheid, bedrijven en kennisinstellingen. Hij pleitte ook voor samenwerking over sectorgrenzen heen en noemde BlueChem een belangrijk project in de transformatie van de Vlaamse industrie.

 

 

Thema's: 
Deel deze pagina: