7 tips voor een succesvolle zondagsopening

Nu zondag 4 oktober is er een nieuwe, breed gepromote winkelzondag in de Antwerpse binnenstad. Schoenenwinkel Monar en linnenzaak Marie Marie delen 7 tips uit om uw zondagsopening succesvol te maken.

De schoenenwinkels van Monar gingen op 4 mei lopen met de primeur. "De media-aandacht die we kregen door meteen als eerste op zondag te openen, was mooi meegenomen", vertelt mede-eigenaar Tom De Maeijer. "Maar ook de volgende zondagen behaalden we een positief resultaat. Het is te vroeg om al grote conclusies te trekken, maar tot nu toe zijn we tevreden. Bovendien doet de Meir mee vanaf september. Dat zal best wel wat shoppers naar Antwerpen brengen."

Linnenzaak Marie Marie verhuisde in februari naar de Modebuurt en opent nu elke zondag vanaf 13 uur. “Het historische centrum leeft op zondag. Daarom vonden we het logisch om elke zondag te openen van zodra dat mogelijk was. Dat bevalt ons wel: we krijgen een ander publiek en heel wat nieuwe klanten”, zegt mede-eigenaar Laurence Vandenbussche

Is uw zaak gelegen in het toeristisch centrum? Met deze tips maakt u een succes van uw eerste zondagopening.

 1. Geef uw zondagsopening een feestelijk tintje 
  Een glaasje cava, een hapje of een klein presentje maken het winkelbezoek van uw klanten op zondag net iets feestelijker.  "Behandel je klant goed", vult Tom De Maeijer van Monar aan. "Natuurlijk is dat elke dag ons doel, maar op zondag durven we al eens iets extra te doen.”
   
 2. Pas uw assortiment aan
  “Belgen zijn niet gewoon om te kopen op zondag. Veel mensen lopen zomaar door de stad en stappen eerder toevallig onze winkel binnen. Daarom hebben we ons assortiment aangepast”, tipt Laurence Vandenbussche van linnenwinkel Marie Marie. “De gift items, gadgets en kaarsjes doen het goed op zondag. Nieuwe klanten zien we vaak later terugkomen om een grotere aankoop te doen.”
   
 3. Wijs uw klanten de weg naar andere activiteiten 
  Geef uw klanten tips om van hun zondag een gevarieerde dag te maken. Deel een overzicht uit van  activiteiten in de buurt van uw zaak of vertel hen over het leuke restaurantje om de hoek. Alle evenementen, expo’s en activiteiten vindt u zelf in de vrijetijdskalender.
   
 4. Breng uw klanten op de hoogte
  “Wij afficheren duidelijk dat we open zijn op zondag. Zaterdagavond hangen we nog een extra briefje uit”, zegt Laurence. U kan ook het logo ‘Antwerpen is open’ downloaden en ontvangt in augustus een promopakket met etelagesticker, balonnen, affiches, stickertjes en toogstaander.
   
 5. Neem de beslissing samen met uw personeel 
  "Elke winkelverantwoordelijke heeft zijn verkopers de vraag gesteld om op zondag te werken”, legt Tom uit. “In elk winkel stelden meer verkopers zich kandidaat om op zondag te werken dan nodig was om de winkel te openen. Veel personeelsleden zagen er voordelen in: ze krijgen een extra dag vrij in de week, ideaal om rustig zelf inkopen te doen."
   
 6. Bouw stapsgewijs uit
  “We hebben onze openingen op zondag opgebouwd. Verwacht niet meteen een stormloop, want dat was ook bij ons niet het geval. Maar het publiek groeit wel aan. We vinden het een goed idee dat de stad elke eerste zondag van de maand als winkelzondag gaat promoten. Hoe meer winkels openen, hoe beter. Volk trekt volk”, besluit Laurence.
   
 7. Overtuig uw buren
  Shoppers zullen eerder een straat inwandelen waar meer winkels open zijn. Als uw samen met de winkels in uw straat beslist om open te doen, dan wordt het een gezellige drukte in uw straat.
Deel deze pagina: