7 straffe tips voor starters

In de eerste helft van 2014 zijn er liefst 1860 nieuwe bedrijven gestart in Antwerpen. Reden genoeg om experts Thomas Van Halewyck, Sofie Claes, Veerle Windels en Nick De Mey te vragen naar hun tips voor startende ondernemers. 

  1. Bedrijven moeten zich ook voorbereiden op een flexibel businessmodel. Met hetzelfde team en dezelfde middelen moeten verschillende producten en andere verdienmodellen mogelijk zijn. (Nick De Mey)
  2. Breng je potentiële klanten, partners en concurrenten in kaart via een geografische en een economische mapping. Weet wie de belangrijkste spelers zijn op de markt en hoe zij het aanpakken. Zorg dat je hun omzet, kerncompetenties en focus kent. (Thomas Van Halewyck)
  3. Denk goed na over wat je toevoegt aan wat er al is. Wat wil je zeggen? Wat is je imago? Wat doe je graag? Waar liggen je sterktes? Wat kun je aan? (Veerle Windels)
  4. Maak op voorhand een business- en financieel plan op, ook al ben je nog zo creatief. (Sofie Claes)
  5. Laat je heel goed omringen, want er zijn veel kapers op de kust. Zorg voor mensen rond je die weten hoe alles op financieel vlak werkt. (Veerle Windels)
  6. Doe mee aan wedstrijden, sluit je aan bij projecten in het openbaar, zeg ja tegen interviews ook al schrikt dat je af, ga in zee met een pr- bureau ... Mensen moeten weten dat je bestaat. (Sofie Claes)
  7. Je moet heel gedreven zijn en in jezelf geloven om het vol te houden. In het begin word je meestal afgewezen omdat je nog niet genoeg ervaring hebt. Van je charme en je enthousiasme moet je het hebben. Liegen mag niet, maar een beetje blufpoker spelen kan geen kwaad om klanten te overtuigen. (Thomas Van Halewyck)

Ontdek meer info voor startende ondernemingen

 

Thema's: 
Deel deze pagina: