30 jaar juwelenontwerpers Wouters & Hendrix: 'Antwerpen inspireert ons'

Al 30 jaar verrassen Katrin Wouters en Karen Hendrix met steeds vernieuwende maar ook toegankelijke juwelen. Dat doen ze vanuit hun hoofdkwartier in de Scheldestad. De dames leerden elkaar kennen op de  Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en bleven in de stad werken. Karen woont er ook, Katrin woont vlakbij in de Antwerpse rand. Samen vertellen ze over leven en werk in hun geliefde stad.

Antwerpen is een logische keuze

Karen en Katrin: “Antwerpen was geen bewuste keuze. We vestigden er ons merk omdat we hier studeerden en mensen kenden. Aan de andere kant was het ook wel een logische keuze – en in die zin misschien toch bewust. Antwerpen is een stad met een creatieve bodem. Er is hier zo veel creativiteit en er zijn veel mensen die het goed doen. Dat stimuleert ons om het even goed te doen. Het is een levende stad, denk maar aan de terrasjes op straat. Een multiculturele stad ook, wat altijd inspirerend werkt. De haven draagt daar volgens ons ook toe bij. En de diamantbuurt die echt een wereld op zich is. Het is allemaal inspirerend. Er is beweging in Antwerpen, de stad leeft.”
“Als je hier woont of werkt, ga je dat na een tijdje allemaal normaal vinden. Als er mensen uit het buitenland ons bezoeken, merk ik dat ze altijd erg onder de indruk zijn van wat Antwerpen allemaal te bieden heeft,” vervolgt Karen. “Dan besef je zelf ook weer dat Antwerpen een wereldstad is.”

Onze favoriete plekjes kan iedereen ontdekken op ‘het rad’

Humor is een belangrijk element in de juwelencollecties van Katrin en Karen. Dat merk je bijvoorbeeld aan het rad van fortuin en het rad met leuke plekjes in Antwerpen die aan de ingang van hun goud- en zilverwinkel hangen. Ook als de winkels gesloten zijn, kan je aan het rad gaan draaien.  “De plekjes die op dat tweede rad staan, zijn echt enkele van onze favoriete plaatsen in de stad, zoals het strand van Sint-Anneke, Flor Artes Flowers, de Wilrijkse minigolfbaan, cinema Cartoons, de Carolus Borromeuskerk, den ‘Botaniek’… en  nog veel meer.”
“Als ik echt mijn favoriete plek moet geven, dan is dat voor mij Linkeroever,” zegt Katrin. “Het zicht op de stad dat je van daar hebt en het weidse gevoel dat je ervaart door de Schelde, blijven me bekoren.” Karen kiest dan weer voor de exotische markt op het Theaterplein. “Ik ga daar bijna elke zaterdag heen. Heel vroeg, om 8 uur, wanneer er nog niet veel mensen zijn. Dan ga ik onder de luifel staan en geniet van de geluiden op de markt. Voor mij moet die markt altijd op die locatie blijven. Ik ben er echt graag.”

30 jaar Wouters & Hendrix – primeur is voor Antwerpen

Ter ere van de 30ste verjaardag van Wouters & Hendrix lanceerden de ontwerpsters afgelopen donderdag vijf tijdscapsules met begeleidende filmpjes van visueel artiest Frederik Heymans. De capsules zijn echte kunstwerkjes met - natuurlijk -  juwelen, maar ook veel andere elementen. Ze staan in september in primeur in de zilverwinkel in Antwerpen aan de Lange Gasthuisstraat 13b. Daarna vertrekken ze op rondreis door de wereld. De juwelen die in de capsules verwerkt zijn, werden ook uitgebracht in een minicollectie. 
“Het leuke aan juwelen vinden we dat ze voor de eeuwigheid zijn. Mensen koesteren ze en geven ze door aan hun kinderen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld kleding gaan ze veel langer mee. Dat is een extra dimensie. Die eeuwigheid wilden we ook uitdrukken met de tijdscapsules. Het is onze ‘erfenis’ na 30 jaar, met juwelen die allemaal modern aanvoelen, maar wel geïnspireerd zijn op terugkerende elementen in onze collecties: romantiek, surrealisme, natuur, trompe l’oeil en contrasten. De filmpjes van Frederik vormen een verwijzing naar de toekomst, de digitale revolutie. We weten nog niet wat we na de rondreis met de capsules gaan doen, maar we willen dat ze een blijvende getuigenis zijn. ”

Een ultieme tip voor creatievelingen en juwelenliefhebbers

“Aan beginnende creatieve ondernemers willen we het volgende zeggen: geloof in jezelf, werk hard, volhard ook en volg je hart. Enthousiasme is essentieel om iets te bereiken, zelfs wanneer het tegenwoordig moeilijker is om iets op te zetten dan vroeger. Als je erin gelooft en ervoor gaat, dan moet het lukken. En tot slot: doe je eigen ding, laat je niet beïnvloeden door anderen.”
“Aan juwelenliefhebbers wil ik zeggen dat ze hun juwelen moeten dragen,” zegt Karen. “Koop een juweel niet om in een kluis te leggen en enkel bij speciale gelegenheden te dragen. Je moet het elke dag kunnen dragen, het moet een stuk van jezelf worden.”

Deel deze pagina: