‘Museum in onze Straat’ wint internationale designprijs

Ontwerpbureau Concrete en studio voor toekomstverkenning Pantopicon winnen de internationaal erkende Core77 Design Award met hun project Museum In Onze Straat (MIOS).

MIOS is een pakket waarmee mensen hun voorgevel kunnen omtoveren tot een museumvitrine. Zo delen ze een typerend of creatief weetje over zichzelf met de buurt. Dit persoonlijke straatmuseum is een goede ijsbreker voor buren om een praatje te maken met elkaar.

Met dit concept wonnen Concrete en Pantopicon de internationaal erkende Core77 Design Award in de categorie Service Design. Het project is het resultaat van een onderzoek naar sociale cohesie op straatniveau in opdracht van Design Vlaanderen en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten.

Dat onderzoek wees uit dat contact tussen buren in stedelijke gebieden vaak beperkt is. Het is niet ongewoon dat mensen in dezelfde straat elkaar nog nooit gesproken hebben, niet weten wat de interesses van hun buren zijn of elkaar niet met de voornaam kunnen aanspreken.

Die vaststelling was de aanleiding voor Concrete en Pantopicon om ideeën uit te werken die ontmoetingen tussen buren stimuleren. Het eindproduct werd getest samen met de bewoners van de De Villegasstraat en de Sint-Hubertusstraat.

De jury oordeelde dat MIOS een origineel dienstplatform vormt die de menselijke en culturele contacten tussen straatbewoners bevordert en prees het project omwille van zijn poëtische en inclusieve aanpak.

De inhoud van een MIOS-pakket
De inhoud van een MIOS-pakket

Thema's: 
Deel deze pagina: