Wat?

Stad Antwerpen telt 6846 jaarrekeningplichtige ondernemingen en 3805 zelfstandigen die actief zijn in zakelijke dienstverlening. In aantal ondernemingen en vooral in aantal werknemers is zakelijke dienstverlening veruit de grootste activiteit in de stad. In toegevoegde waarde is de sector vergelijkbaar met de industriële activiteit in Antwerpen.

De grootste sectoren volgens het aantal ondernemingen zijn:

  • consultancy (1637 ondernemingen)
  • financiële dienstverlening (1134 ondernemingen)
  • ICT-dienstverlening (842 ondernemingen)

De grootste sectoren volgens toegevoegde waarde zijn:

  • uitzendkantoren en arbeidsbemiddeling (1,4 miljard euro)
  • hoofdkantoren (790 miljoen euro)
  • architecten en ingenieurs (359 miljoen euro)

Verder telt Antwerpen ook heel wat ondernemingen die zich toespitsen op administratieve diensten, schoonmaak en tuinonderhoud, reclame en marktonderzoek, technische diensten, verhuur en leasing, reisbureaus, beveiliging en wetenschappelijk onderzoek.

Waarom investeren?

Epicentrum van zakelijke dienstverlening

Meer dan twintig procent van de totale toegevoegde waarde in zakelijke dienstverlening in Vlaanderen wordt gegenereerd in de stad Antwerpen. De stad staat in voor meer dan een kwart van de tewerkstelling in zakelijke dienstverlening in Vlaanderen.

Clusters van wereldniveau in chemie, logistiek en diamant

Antwerpen mag trots zijn op enkele internationaal gerenommeerde economische clusters. Vooral de chemie, de logistieke sector en de diamanthandel  bloeien in Antwerpen en zijn voortrekkers in Europa en de wereld. Rond elk van deze clusters is zakelijke dienstverlening nodig, zoals banken en verzekeringen voor de diamantcluster, agenturen en andere maritieme dienstverlening voor de logistieke cluster en ingenieursbureaus voor de chemische cluster.

Betaalbare kantoren op toplocaties

In heel Antwerpen zijn de huurprijzen voor kantoorruimte beduidend lager dan in andere steden. Het gemiddelde is zo’n 145 euro per vierkante meter per jaar. Veel logistieke spelers en maritieme dienstverleners kiezen voor een uitvalsbasis op het Eilandje, gelegen tussen het historische stadscentrum en de haven. Ondernemingen die samenwerken met de diamantsector vestigen zich vooral in de diamantwijk rond het station Antwerpen-Centraal. Ultramoderne kantoorcomplexen en prachtige gerenoveerde panden zijn in de hele stad te vinden, zoals in Berchem, West Park / Regatta en het nieuw te ontwikkelen Nieuw Zuid.

Hoog opgeleid en meertalig arbeidspotentieel

Meer dan een op de drie Antwerpenaars tussen 25 en 64 jaar heeft een hoger diploma. Bovendien heeft de Antwerpenaar een talenknobbel, net zoals veel Belgen. Ruim een kwart van de Belgische bevolking beheerst drie of meer vreemde talen.

Vlot internationaal zakenverkeer

Vanuit de luchthaven van Antwerpen is Londen, Europa’s grootste centrum voor zakelijke dienstverlening, maar een uur verwijderd. Check-in duurt bovendien maar een kwartiertje in de Antwerpse luchthaven. Daarnaast zijn er vanuit Antwerpen ook regelmatige HST-verbindingen naar Londen (3u09), Parijs (2u02), De Parijse luchthaven Charles De Gaulle (2u15), Amsterdam (1u11) en de luchthaven van Schiphol (0u54).

Deel deze pagina: