Waarom investeren in Antwerpen?

Antwerpen is de ideale stad om te ondernemen én om te wonen en leven.

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en de economische motor van de hele regio. De industrie, met de Antwerpse chemiecluster voorop, is een sterke pijler. Tegelijk is de dienstensector er performant en divers. Voor ondernemers biedt Antwerpen een optimale zakelijke omgeving.

Strategische ligging

Antwerpen ligt in het hart van Europa op het snijpunt van belangrijke verkeers- en handelsstromen. De Antwerpse haven is de tweede grootste in Europa en een poort naar het meest welvarende deel van Europa. De stad heeft een eigen regionale luchthaven en een station waar de hogesnelheidstrein stopt. De internationale luchthaven van Zaventem is vlot bereikbaar op een halfuurtje van Antwerpen.

Creatief en ondernemend

Buitenlandse investeerders kiezen graag voor Antwerpen. In de afgelopen jaren vond meer dan een kwart van de buitenlandse investeringsprojecten in België zijn thuisbasis in Antwerpen.

Antwerpen is een creatieve stad waar constant nieuwe ideeën en concepten opborrelen. Daarom is de stad een ideale voedingsbodem voor starters en spin-offs. Die krijgen van de stad de ondersteuning om uit te groeien tot welvarende bedrijven.

Sinds in Vlaanderen het Nieuw Industrieel Beleid is gelanceerd, neemt Antwerpen een voortrekkersrol op zich. De nadruk ligt op duurzame chemie, slimme logistiek en de versterking van de digitale, circulaire en creatieve economie.

Talent op de arbeidsmarkt

Door de aanwezigheid van een universiteit en meerdere hogescholen is Antwerpen een bron van meertalig, hooggeschoold talent. Daardoor is het er gemakkelijk om geschikt personeel te vinden.

Betaalbaar

Antwerpen is een relatief goedkope stad voor ondernemers. In vergelijking met andere Europese zakensteden is kantoorruimte er niet duur en toch van hoge kwaliteit. De productiviteit van het personeel ligt gemiddeld hoog in Antwerpen en de dagelijkse levenskost ligt laag.

Fiscaal voordelig

In Antwerpen kunnen investeerders rekenen op unieke fiscale voordelen zoals de notionele intrestaftrek. Dat is een fictieve intrest op het eigen vermogen dat bedrijven investeren, die ze kunnen aftrekken van de belastbare winst. Dankzij een fiscaal rulingsysteem kunnen bedrijven de behandeling van hun investeringen altijd aftoetsen. De rechtszekerheid is dus groot.

Prettig wonen, bruisend leven

De inwoners van Antwerpen houden van gezelligheid, lekker eten en een goed glas. Er is gastronomie voor elk budget, een leuk café op elke hoek en een gevarieerd uitgaansleven.

Antwerpen staat terecht bekend als een veelzijdige shoppingstad met alle grote ketens én een breed aanbod van designershops en innovatieve winkelconcepten. De Antwerpse mode is wereldwijd bekend en ook als diamantcentrum heeft de stad een ijzersterke reputatie.

Het culturele leven in Antwerpen kan bogen op een rijke geschiedenis. Tal van historische gebouwen zijn daar het bewijs van. Tegelijk is Antwerpen een moderne stad met architecturale must-sees en een uitgebreid hedendaags aanbod van internationale toppers in kunst, muziek, dans en theater.

Economische sectoren

De voornaamste sectoren in Antwerpen zijn de chemie, creatieve economie, diamant, logistiek, retail en zakelijke dienstverlening.

CHEMIE  
Antwerpen is de grootste geïntegreerde chemiecluster van Europa.

CREATIEVE ECONOMIE
Creativiteit en innovatief ondernemerschap zijn een typisch Antwerps exportproduct.

DIAMANT
De wereld kent Antwerpen als hét centrum voor diamant.

LOGISTIEK
Dankzij haar bloeiende haven is Antwerpen een logistieke draaischijf voor Europa.

RETAIL
Antwerpen, de catwalk van de wereld.

ZAKELIJKE DIENSTVERLENING
Een economische motor als Antwerpen draait alleen maar dankzij een bloeiende sector van zakelijke diensten.

Contact

Wat kunnen Stad Antwerpen en het Havenbedrijf voor u doen?

Investdesk Stad Antwerpen

Welke diensten?

 • Informatie over stadsontwikkeling en de visie van het stadsbestuur hierop
 • Relevante ruimtelijk economische data die uw vestigingskeuze kunnen beïnvloeden. (cijfers over economie, socio-demografie, tewerkstelling, winkel- en horeca-aanbod)
 • Begeleiding in de vergunningsprocedure en bij de aanvraag van de nodige toelatingen (milieu- en bouwvergunningen, planologische attesten, erfgoed en andere aspecten van vestigingsregelgeving, ...)
 • Informatie over leegstaande bedrijfs- en handelspanden in eigendom van de groep Stad Antwerpen
 • Snelle en juiste doorverwijzing naar andere stedelijke diensten

Contact:

 

Havenbedrijf

Welke diensten?

 • Fiscaliteit: advies in verband met onder andere subsidies, belastingen of systemen van belastingvermindering zoals de notionele intrestaftrek of rulings.
 • Beschikbare terreinen
 • SHEQ-regelgeving: ondersteuning bij het toepassen van de regelgeving rond veiligheid, gezondheid en milieu, de zogenaamde SHEQ-regelgeving (safety, health, environment and quality).
 • Beschikbaar arbeidspotentieel: overzicht van arbeidsvoorwaarden- en kosten, het sociaal klimaat, de mogelijkheden voor expats (huisvesting, belastingen, onderwijs, verblijfs- en werkvergunningen) en de werking van arbeidsbemiddeling-, interim- en selectiekantoren.
 • Vergunningen: informatie en begeleiding bij het doorlopen van het vergunningentraject dat met een investering gepaard gaat.
 • Netwerk: hulp om in contact te komen met mogelijke klanten, leveranciers en partners.

Contact:

Vind een geschikte locatie

Zoekt u als (startende) ondernemer een locatie in Antwerpen?

Meer info over onze bedrijfslocaties

Meer info over onze investeringslocaties

Heeft u al een locatie op het oog voor een (nieuwe) vestiging?
Start dan direct uw locatieaanvraag en wij bezorgen u de juiste informatie.

Start direct uw locatieaanvraag

Deel deze pagina: