Financieel plan

Met een financieel plan laat u in cijfers zien dat uw zaak kans van slagen heeft. U zoekt antwoorden op vragen als:

 • Hoeveel geld heb ik nodig om mijn plannen te realiseren?
 • Welke kosten en opbrengsten verwacht ik?
 • Welke investering moet ik doen?
 • Zijn mijn plannen financieel haalbaar en zullen ze mijn zaak rendabel(er) maken?

Met uw businessplan en uw financieel plan brengt u informatie over uw bedrijf en over de markt bij elkaar om inzicht te verwerven in de praktische en financiële haalbaarheid van uw zaak.

Een financieel plan opstellen

Bij het opmaken van een financieel plan moet u in grote lijnen volgende vragen beantwoorden.

Middelen

 • Hoeveel geld heb ik nodig om mijn zaak te starten?
 • Hoeveel eigen middelen kan of wil ik inbrengen?
 • Heb ik krediet nodig?

Inkomsten

 • Welke opbrengsten verwacht ik, geschat over de tijd?
 • Kan ik rekenen op eventuele steunmaatregelen?

Kosten

 • Wat zijn de kosten om mijn onderneming draaiende te houden? Maak hierbij het onderscheid tussen eenmalige kosten, vaste kosten, variabele kosten en eventueel personeelskosten.

In de brochure van VLAIO vindt u een handige leidraad voor het opstellen van een financieel plan. Een uitgewerkt voorbeeld vindt u op de site van het BIBF (Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten).

Financiering

Op zoek naar kapitaal om uw zaak te kunnen beheren? Dan hebt u verschillende opties. U kan geld lenen bij financiële instellingen of private ondernemingen, maar er bestaan ook allerlei steunmaatregelen en subsidies waarop u misschien recht hebt.

Financiële instellingen

U kan voor startkapitaal terecht bij PMV/Z, een Vlaamse investeringsmaatschappij die beloftevolle ondernemers financiert van bij de prille start tot aan de groei en internationalisering van hun bedrijf. En er zijn een heel aantal banken die misschien wel interesse hebben in uw idee. Een lijstje met banken vindt u hier terug.

Als u op zoek bent naar een eerder klein startkapitaal, dan kan u terecht bij microStart of impulskrediet.

Alternatieve financiering

Een andere manier om geld op te halen is uw idee voorleggen aan een ruim publiek investeerders via crowdfunding. U biedt uw product aan als concept en trekt zo kapitaal aan om het te bouwen. Het grote voordeel is dat u meteen ook meet of er interesse is voor uw concept. Als dat zo is, kan u met die gegevens eventueel ook andere kapitaalbronnen overtuigen om te investeren. Bekende crowdfundingplatformen zijn Kickstarter, Angel.me, Bolero, Ulule, Hello Bank, Kiss Kiss en WinWinner.

Venture capital

Wist u dat er instellingen bestaan die niet enkel kapitaal, maar ook expertise en mensen investeren in een idee? Zogenaamde ‘business angels’ en ‘venture capital’-instellingen (VC) lenen soms tegen andere voorwaarden zoals aandelen of beslissingsmacht in plaats van geld. Vaak hebben ze net het inzicht en netwerk dat u nodig hebt om uw zaak succesvol te maken.

Hier vindt u een lijst met mogelijk geïnteresseerde VC’s en business angels in Vlaanderen

Subsidies en premies

Voor startende ondernemers bestaan er allerlei subsidies.

 • De subsidiedatabank van het Agentschap Innoveren & Ondernemen bundelt alle steunmaatregelen van de provinciale, Vlaamse, federale en Europese overheden.
 • Op de premiezoeker kan u terugvinden op welke bouw- en renovatiepremies u recht hebt.
 • Neem ook een kijkje op ons e-loket voor een overzicht van de stedelijke subsidies en premies.

Tax shelters voor bedrijven

Familieleden, vrienden en kennissen kunnen tegen voordelig tarief mee investeren in uw zaak. Particulieren krijgen een belastingvermindering van 30 of 45 procent wanneer ze rechtstreeks investeren in het kapitaal van startende vennootschappen.

Brochure ‘U zoekt financiering’

Ziet u door de bomen het bos niet meer? Twijfelt u nog over de ideale financieringsvorm voor uw onderneming? Alle financieringsmogelijkheden vindt u terug in de brochure U zoekt financiering? (.pdf)

Begeleiding

Als ondernemer kan u niet van alles op de hoogte zijn. Laat u daarom begeleiden door de juiste experten of tools.

A-profiel voor ondernemers

Maak na de start van uw onderneming een A-profiel aan en beheer uw onderneming via het e-loket. Via het loket krijgt u een waarschuwing wanneer bepaalde vergunningen vernieuwd moeten worden en wanneer u in aanmerking komt voor bepaalde subsidies.

Boekhouder

Overweeg een boekhouder in te schakelen. Zijn of haar specifieke kennis zorgt ervoor dat u helemaal in orde bent met de wetgeving, zodat u al uw aandacht kan richten op uw onderneming.

 

Voorbereid op de toekomst

Zeker in de eerste jaren van uw nieuwe zaak komen er soms onverwachte aspecten naar boven. In het e-loket krijgt u een goed zicht op de belastingen die u zal moeten betalen. Vergeet niet dat er ook hogere energiefacturen of renovatiekosten kunnen opduiken. Een voorbereid ondernemer …

Deel deze pagina: