Belasting op horeca
Oefent u horeca-activiteiten uit op het grondgebied van de stad Antwerpen? Dan betaalt u hierop een belasting.
Wat?
Volgende vragen bepalen of u al dan niet onder deze belasting valt:
Biedt uw zaak tegen betaling voeding of dranken aan om ter plaatse te nuttigen of biedt uw zaak toeristische logies aan?
- Nee: U moet geen aangifte doen voor de horecabelasting, maar mogelijk wel voor andere bedrijfsbelastingen, zoals de belasting op een vestiging.
- Ja: zie volgende vraag
Is in uw zaak horeca de hoofdactiviteit OF is het een privéhorecagelegenheid OF een danshorecagelegenheid?
- Ja: Uw zaak valt onder de horecabelasting. Zie ‘Uitbatingen met uitsluitend horeca-activiteiten en gelijkgestelden’.
- Nee: zie volgende vraag
Is in uw zaak horeca niet de hoofdactiviteit en is het horecagedeelte 20 m² of groter?
- Ja: Uw zaak valt onder de horecabelasting. Zie ‘Uitbatingen met onder meer horeca-activiteiten’.
- Nee: U moet geen aangifte doen voor de horecabelasting, maar mogelijk wel voor andere bedrijfsbelastingen, zoals de belasting op vestigingen.
Uitbatingen met uitsluitend horeca-activiteiten en gelijkgestelden
Als uw zaak onder deze categorie valt, wordt uw volledige zaak onder de belasting op horeca belast en bent u vrijgesteld van volgende belastingen:
- Belasting op vestiging
- Belasting op drijfkracht, hefkracht en motoren
- Belasting op inname van de openbare weg
- Belasting op vaste reclame
De horecabelasting bestaat uit volgende onderdelen:
- Vestigingsgedeelte: de volledige bruto-oppervlakte van uw zaak, zoals gebruiksruimte, sanitair, keuken, opslagruimte, ruimte voor een eventuele bij-activiteit, terras op privéterrein,…
- Niet belastbaar:
- Gelijkvloerse ruimte in openlucht, met uitzondering van terras
- Parking, zowel boven- als ondergronds, inpandig of niet
- Tarieven:
- Tot en met 50m²: 0 euro
- 51-100 m²: 250 euro
- 101-300 m²: + 2,50 euro/m²
- 301-500 m²: + 2,30 euro/m²
- > 500 m²: + 0,84 euro/m²
- Niet belastbaar:
- Terrasgedeelte: de oppervlakte voor het plaatsen van het open terras op openbaar domein zoals toegelaten door de bevoegde instantie. Voor u een terras plaatst op de openbare weg moet u een toelating aanvragen.
- Tarieven:
- In een bovenlokale horecakern 40 euro/m²
- Op een andere locatie 20 euro/m²
- Tarieven:
- Bijkomende forfaits voor danshoreca of privéhoreca
- Tarieven
- Danshoreca ≤ 100 personen: 5.585 euro
- Danshoreca > 100 personen: 8.920 euro
- Privéhorecagelegenheid: 7.200 euro
- Tarieven
Aanslag horecabelasting = vestigingsgedeelte + terrasgedeelte + forfait
Uitbatingen met onder meer horeca-activiteiten
Indien uw zaak onder deze categorie valt, wordt het gedeelte dat gebruikt wordt voor horeca onder de belasting op horeca belast. Voor de overige zaken blijft u belastbaar onder de andere toepasselijke belastingen, zoals:
- Belasting op vestiging
- Belasting op drijfkracht, hefkracht en motoren
- Belasting op inname van de openbare weg
- Belasting op vaste reclame
De horecabelasting bestaat uit volgende onderdelen:
- Vestigingsgedeelte: de bruto-oppervlakte van het horecagedeelte, zoals gebruiksruimte, sanitair, keuken, opslagruimte, terras op privéterrein,…
- Tarieven:
- Tot en met 50m²: 0 euro
- 51-100 m²: 250 euro
- 101-300 m²: + 2,50 euro/m²
- 301-500 m²: + 2,30 euro/m²
- > 500 m²: + 0,84 euro/m²
- Tarieven:
- Terrasgedeelte: de oppervlakte voor het plaatsen van het open terras op openbaar domein zoals toegelaten door de bevoegde instantie. Voor u een terras plaatst op de openbare weg moet u een toelating aanvragen.
- Tarieven
- In een bovenlokale horecakern 40 eur/m²
- Op een andere locatie 20 euro/m²
- Tarieven
Aanslag horecabelasting = vestigingsgedeelte + terrasgedeelte
Aangifteplicht
- Er geldt een jaarlijkse aangifteplicht, waarbij u de correcte oppervlakte en eventuele specifieke kenmerken van de horecazaak opgeeft.
- De stad stuurt hiervoor jaarlijkse een aangifteformulier naar de gekende horecazaken.
- U kan dit formulier gebruiken om aangifte te doen of u kan uw aangifte digitaal doen via het fiscaal e-loket.
- Hebt u het aangifteformulier niet ontvangen? Dan doet u zelf de aangifte ten laatste op 30 juni van het aanslagjaar. U kan hiervoor één van deze formulieren gebruiken:
- Indien u geen correcte aangifte doet binnen de gestelde termijn kan de belasting ambtshalve worden vastgesteld met verhoging.
- Via controles ter plaatse kan de stad nagaan of de aangifte correct gebeurde.
Vrijstellingen en verminderingen
- U kan 1 jaar vrijstelling aanvragen wanneer u een horecagelegenheid start in een pand dat opgenomen is op het leegstandregister EN gelegen is in een bovenlokale strategische horecakern.
- Als uw terras niet geplaatst kan worden door werken van openbaar nut, kan u een (gedeeltelijke) vrijstelling aanvragen.
- De aanslag wordt gehalveerd voor volgende belastingplichtigen:
- de gepensioneerde natuurlijke persoon die zelfstandige uitbater is met een beperkte beroepsactiviteit, wanneer zijn inkomen lager ligt dan het wettelijk toegelaten inkomen;
- de rechtspersonen die vallen onder de rechtspersonenbelasting
Hinder door infrastructuurwerken
Heeft u een terras op de openbare weg en ligt dit in de hinderzone van infrastructuurwerken zoals bepaald door het college? Dan zal de belasting op uw terrasgedeelte gehalveerd worden. U hoeft hiervoor niets te doen. De vermindering zal automatisch op uw aanslagbiljet doorgerekend worden.
Tijdelijke horecagelegenheden
- Indien u een tijdelijke horecagelegenheid uitbaat, die minimum 1 maand duurt, valt u onder de belasting op tijdelijke horecagelegenheden. Meer informatie vindt u in deel 2 van het belastingreglement (zie onder).
- U doet aangifte 15 dagen voor de start van de uitbating. U kan hiervoor dit formulier (.doc) gebruiken.
- De aanslag wordt op dezelfde manier berekend als bij gewone horecagelegenheden, maar dan in verhouding met het aantal maanden van uitbating.
- Voorbeelden van tijdelijke horecagelegenheden zijn pop-up-restaurants, zomerbars en andere gelegenheidsbars.
Hoe betalen?
- U ontvangt een aanslagbiljet met overschrijvingsformulier.
- U betaalt ten laatste 2 maanden na de verzending van het aanslagbiljet.
Bezwaar
Na ontvangst van het aanslagbiljet kan u bezwaar indienen als u niet akkoord gaat met de belasting.
Veelgestelde vragen
Bekijk de veelgestelde vragen over de horecabelasting.
Vragen over pandcontrole
Hebt u een vraag over een controle die bij u zal plaatsvinden? Mail pandcontrole@antwerpen.be of bel 03/338 68 51.