Onderzoek de haalbaarheid via een businessplan

Een businessplan opstellen wanneer je een zaak start is belangrijk. Dit plan wordt de leidraad voor alle volgende stappen.

 

Is een businessplan verplicht?

Je bent niet verplicht om een businessplan op te stellen. Maar zodra je een lening of subsidies wil aanvragen, doe je het beter wel. Banken of andere investeerders zullen pas met jou rond de tafel gaan zitten als je een gefundeerd businessplan tezamen met een financieel plan kan voorleggen.

Wat moet er in je businessplan?

Een gefundeerd businessplan omvat zes elementen:


Een ‘business model canvas’ als basis

Een steeds populairdere methode om een businessplan op te stellen is het ‘business model canvas’. Dit praktische model omvat negen bouwstenen, onderling verbonden, waarrond je business kan opbouwen. Het voordeel van dit startpunt is dat je het kan blijven gebruiken, ook als je plan verandert onder invloed van nieuwe inzichten, advies of veranderde omstandigheden. Het business model canvas is een eerste stap in het uitwerken van een businessplan, maar volstaat niet om financiering los te krijgen bij banken of kapitaalverstrekkers. Daarvoor hebt je nog steeds een volledig uitgebouwd businessplan nodig. Lees meer over het business model canvas.

Wat je aantoont met je financieel plan

6.1. Waarom een financieel plan?

Met een financieel plan toon je in cijfers dat je zaak kans van slagen heeft. Je zoekt antwoorden op vragen als:

  • Hoeveel geld heb ik nodig om mijn plannen te realiseren?
  • Welke kosten en opbrengsten verwacht ik?
  • Welke investering moet ik doen?
  • Zijn mijn plannen financieel haalbaar en zullen ze mijn zaak rendabeler maken?

Met je financieel plan en je businessplan breng je informatie over je onderneming en over de markt bij elkaar. Op die manier verwerf je inzicht in de praktische en financiële haalbaarheid van je zaak.

6.2. Wat moet er in je financieel plan?

Bij het opmaken van een financieel plan moet je in grote lijnen volgende vragen beantwoorden:

Middelen

  • Hoeveel geld heb ik nodig om mijn zaak te starten?
  • Hoeveel eigen middelen kan of wil ik inbrengen?
  • Heb ik krediet nodig?

Inkomsten

  • Welke opbrengsten verwacht ik, geschat over de tijd?
  • Kan ik rekenen op eventuele steunmaatregelen?

Kosten

  • Wat zijn de kosten om mijn onderneming draaiende te houden? Maak hierbij het onderscheid tussen eenmalige kosten, vaste kosten, variabele kosten en eventueel personeelskosten.

6.3. Leidraad financieel plan

In de brochure van VLAIO vind je een handige leidraad voor het opstellen van een financieel plan. Een uitgewerkt voorbeeld vind je op de site van het BIBF (Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten).

 

Delen

Thema's