Is ondernemen iets voor jou?

Sowieso moet je aan voorwaarden voldoen om te beginnen ondernemen.

 

Voorwaarden om te ondernemen

  • je bent meerderjarig,
  • je kan van je burgerrechten genieten,
  • je bent handelingsbekwaam. Dat betekent dat je bekwaam bent om zelfstandig rechtshandelingen te verrichten.

Andere voorwaarden zijn:

Je nationaliteit en je woonplaats

Wil je een onderneming in Antwerpen opstarten en heb je de Belgische nationaliteit of ben je een burger uit de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland, dan kan je zonder meer opstarten.

Kom je uit een ander land maar je verblijft in België? Dan heb je een verblijfsvergunning en een beroepskaart nodig. De beroepskaart vraag je aan bij een ondernemingsloket.

Woon je niet in België? Vraag dan je beroepskaart aan bij de Belgische diplomatieke of consulaire dienst in het land waar je verblijft.

Meer info vind je hier.

Je competenties

Twijfel je of je talent hebt om te ondernemen? Een zelfevaluatie is best wel zinvol. Een ondernemer moet immers over heel wat competenties beschikken.

Test jezelf.

Je kan opstarten via payroll kantoren

Heb je freelance opdrachten maar ben je nog niet zeker of je je als zelfstandige wil vestigen, dan kan je gebruik maken van een payroll kantoor. Je kan deze manier van werken vergelijken met werken voor een uitzendkantoor.

Meer info vind je bij

Je hebt artistieke opdrachten

Voor kleinschalige artistieke activiteiten kunnen artiesten of kunstenaars zich laten uitbetalen via de Kleine VergoedingsRegeling (KVR). Wil je je laten vergoeden via de KVR, dan moet je in het bezit zijn van een kunstenaarskaart. Meer info en advies  vind je via de website van het cultuurloket.

Delen

Thema's