Je sociale zekerheid in orde

In tegenstelling tot een werknemer moet je als ondernemer zelf je sociale zekerheid in orde brengen. Je moet je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.

 

De aansluiting kan ten vroegste 6 maanden voor het begin van de activiteit en moet ten laatste bij de start. De aansluiting houdt in dat je onder het sociaal-fiscale statuut van “zelfstandige” valt.

 

Het sociaal-fiscale statuut van “zelfstandige”

Dit sociaal-fiscale statuut houdt bepaalde rechten en plichten in die verschillen afhankelijk van het gekozen type “zelfstandige”:

Onder welk statuut start je best op? Die informatie vind je op de website van Vlaio of bij een sociaal verzekeringsfonds.

Welke sociaal-fiscale plichten heb je

Afhankelijk van het gekozen type, moet je een bijdrage betalen aan een sociaal verzekeringsfonds. Daarvoor kan je ook terecht bij de meeste ondernemingsloketten.

Welke sociaal-fiscale rechten heb je

Afhankelijk van gekozen type, bouw je ook een aantal rechten op als “zelfstandige” zoals recht op pensioen, kinderbijslag …. Meer informatie vind je op de website van Vlaio.

 

Het kunstenaarsstatuut

Het kunstenaarsstatuut is geen apart statuut. Lever je prestaties van artistieke aard, dan kan je ingepast worden in een van de drie bestaande statuten - ambtenaar, werknemer of zelfstandige. Zo kan je ook werken onder het sociaal statuut van de zelfstandige.

Met dit kunstenaarsstatuut blijf je tussen 2 jobs recht hebben op een werkloosheidsuitkering met voordeelregels. Meer info op de website van het cultuurloket.

Delen

Thema's