Heb jij interesse om een innovatieproject op te starten?  Dit rapport bespreekt zes domeinen waar opportuniteiten liggen voor innovatie bij Antwerpse diamantbedrijven.  Of herbekijk dit webinar, waarin de innovatiemogelijkheden worden toegelicht.

Ontdek 2 trajecten waaraan jij kan deelnemen met financiële ondersteuning van de stad.

  1. Jouw innovatietraject is toepasbaar in heel de diamantsector
  2. Jouw innovatietraject biedt een oplossing voor een specifieke nood in je bedrijf

 

“The City of Antwerp’s innovation programme with 'Verhaert | Masters in Innovation' helped our team identify unique differentiators, in a refreshing and creative way.” Nader Murad, President DiAntwerp

 

1. Jouw innovatietraject is toepasbaar in heel de diamantsector

Voor dit traject selecteert de stad Antwerpen bedrijven uit de diamantsector die interesse hebben in een nieuw business model of in  een vernieuwde bedrijfsstrategie na de coronacrisis. Concreet denkt de stad aan ondersteuning bij de opmaak van businessplannen en –processen, vermarkting van het product, business matching, supply chain management of samenwerking met bedrijven uit de eigen sector of andere sectoren. Dit innovatietraject loopt tot 2025.

Voorwaarde

Het innovatieproject sluit aan bij een gedetecteerde collectieve nood van de sector en wil impact genereren voor gans de diamantsector.

Samenwerking met een innovatiebureau

Samen met de ondernemer wordt de uitdaging gevisualiseerd en verfijnd. Vervolgens wordt het bedrijf door een innovatiebureau begeleid naar een future-proof scenario op organisatieniveau. Deze aanpak zorgt niet alleen voor een kantelpunt in de huidige business van het geselecteerde bedrijf; ook andere bedrijven uit de sector zullen de aanpak kunnen toepassen in hun bedrijf.

Kosten en financiële steun van de stad

Het bedrijf draagt geen kosten maar moet de opgedane kennis wel, al dan niet anoniem, met de sector delen. De stad financiert het hele innovatietraject.

Wil jij deelnemen aan een sectorspecifiek traject?
  1. Vul deze vragenlijst in. 

  2. Komt jouw bedrijf in aanmerking voor één van de innovatietrajecten, dan volgt een intakegesprek.

 

2. Jouw innovatietraject biedt een oplossing voor een specifieke nood in je bedrijf

Voor deze trajecten selecteert de stad bedrijven uit de diamantsector die een concrete, specifieke innovatienood hebben. De ondernemer kan één van de twee trajecten volgen, afhankelijk van het veranderingsproces waarin zijn bedrijf zich bevindt. De trajecten maken onderscheid tussen toegepaste en strategische innovatie, met elk een andere aanpak en expertise. Deze trajecten worden georganiseerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES.

Voor welke uitdaging staat het bedrijf?
  • Is de concrete oplossing voor de innovatienood duidelijk afgebakend in een project? Is de nieuwe visie helder maar zoekt de ondernemer voor de realisatie nog een extern expert? Dit is een toegepaste innovatie.
  • Is wat moet veranderen nog niet duidelijk? Is de ondernemer op zoek naar een nieuw plan van aanpak of een nieuw business model? Vereist deze verandering nog externe begeleiding of expertise? Dan is een strategisch innovatietraject aan de orde.

Een testimonial van zo een strategisch innovatietraject is :  ‘Out of the box’ denken, hoe begin je daaraan? Zo vroeg verlichtingsproducent ETAP zich af hoe zij met licht een rol konden spelen in de circulaire economie. Een samenwerking met de Antwerpse productontwikkelaar en ontwerper Stefan Schöning bracht helderheid. Lees hier het volledige verhaal.

Een ander mooi voorbeeld van een oplossing voor een specifieke nood in jouw bedrijf is het verhaal van Elkan Wijnberg en An Jonckers van IJGC. Zij wilden een vernieuwend serviceproduct in de markt zetten en slaagden erin, mede door de hulp van het strategisch branding- en designbureau KAN DESIGN, dat het innovatietraject begeleidde. Lees hier het volledige verhaal.

Samenwerking met experten

De innovatienood wordt voorgelegd aan minstens drie Antwerpse creatieve of innovatieve experten tijdens een individueel gesprek. Is er een match met één van deze experten? Dan stapt de ondernemer met die professional in een innovatietraject.

De Antwerpse creatives worden geselecteerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Deze experten zijn ijzersterk in systeemdenken en reiken innovatieve denkwijzen aan. Zij helpen obstakels wegnemen en initiëren nieuwe, geschikte business modellen. Zij hebben expertise in het vinden van creatieve maar ook strategische, duurzame en werkbare oplossingen voor complexe problemen.

Kosten en financiële steun van de stad

Het toegepaste traject kost gemiddeld 1000 euro excl. BTW. Het strategisch traject kost gemiddeld 2400 euro excl. BTW. 

Wil jij deelnemen aan een toegepast of strategisch traject?
  1. Vul deze vragenlijst in.
  2. Komt jouw bedrijf in aanmerking voor één van de innovatietrajecten, dan volgt een intakegesprek.
Deel deze pagina: